Συναγερμός στη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει απειλητικά ο τυφώνας «Μάικλ»

Αυτή τη στιγμή ο Μάικλ κατατάσσεται στην κατηγορία 1 της κλίμακας τυφώνων και βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του δυτικού άκρου της Κούβας με ανέμους που φτάνουν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Αναμένεται το βράδυ της Τρίτης να ενισχυθεί σε τυφώνα κατηγορίας 3.

Για επικίνδυνους ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες προετοιμάζεται η Φλόριντα, εν όψει της έλευσης του τυφώνα «Μάικλ», με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Προς τη Φλόριντα κατευθύνεται ο τυφώνας «Μάικλ», ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Στη Φλόριντα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε τρεις κομητείες έλαβαν εντολή εκκένωσης, καθώς οι Αρχές προειδοποιούν για ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αλλά και κύματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.

Εάν ο «Μάικλ» ενισχυθεί σε κατηγορία 3, θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις και θα καθίστατο ο ισχυρότερος τυφώνας της τελευταίας δεκαετίας που πλήττει την περιοχή.

Ο κυκλώνας Κατηγορίας 1 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα από το δυτικό άκρο της Κούβας, με ριπές ανέμου ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα, ανέφερε το NHC.

Ο Μάικλ αναμένεται να ενισχυθεί και να γίνει κυκλώνας Κατηγορίας 3 σήμερα το βράδυ, συμπλήρωσε αυτή η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία με έδρα το Μαϊάμι, εκδίδοντας έκτακτες προειδοποιήσεις ακραίων καιρικών φαινομένων για τη Φλόριντα και την Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με το NHC, το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τις δύο αμερικανικές Πολιτείες περί τα μέσα της εβδομάδας, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Κινείται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται να έχει φθάσει στις ακτές της Φλόριντας την Τετάρτη.

Οι Αρχές, συγκεκριμένα, έχουν προειδοποιήσει ότι ο τυφώνας θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρες πλημμύρες, καλώντας τους πολίτες επίσης να είναι προετοιμασμένοι για επικίνδυνους ανέμους.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα κήρυξε 35 κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σχεδόν 1.250 στρατιώτες της εθνοφρουράς και περίπου 4.000 στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ουρές δημιουργήθηκαν σε βενζινάδικα, καθώς πολλοί πολίτες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Από την άλλη, όσοι επέλεξαν να μείνουν, άδειασαν τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, αφού έσπευσαν να εφοδιαστούν με νερό και άλλα βασικά είδη.

Πηγές:sputniknews.gr, huffingtonpost.gr

Διαβάστε, επίσης:Έκθεση ΟΗΕ: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS για την κλιματολογική αλλαγή