«Βόμβα» από NBC: Ο Τραμπ εξετάζει έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία!

62

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την έκδοση του «εχθρού του Ερντογάν» Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία για να «εξευμενίσει» την Τουρκία – Έντονες αντιδράσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες στο αίτημα Τραμπ.

Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε συμμάχου του Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα μεγάλου αντιπάλου του, εξετάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC. Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η Άγκυρα να σταματήσει να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο Ριάντ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. H στάση της κυβέρνησης Τραμπ συναντά όμως τις έντονες αντιδράσεις των αρμόδιων αρχών, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

O Γκιουλέν ζει σήμερα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, και η Άγκυρα έχει αναγάγει σε μείζον διπλωματικό θέμα την έκδοσή του στην Τουρκία, καθώς κατηγορείται ότι ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με το NBC, που επικαλείται δύο ανώτερους αξιωματούχους, και δύο ακόμα άτομα με γνώση της υπόθεσης, oι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Τραμπ ζήτησαν τον περασμένο μήνα από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάσουν τους «νόμιμους τρόπους» για την έκδοση του τούρκου κληρικού, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον τούρκο πρόεδρο να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στη Σαουδαραβική κυβέρνηση για το φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI με τις οποίες ζητείται να ξανανοιχθεί ο φάκελος για την έκδοση του Γκιουλέν, καθώς και ένα αίτημα προς το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας με το οποίο ζητούνται πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές.

Είπαν ότι ο Λευκός Οίκος συγκεκριμένα ήθελε λεπτομέρειες σχετικά με την καθεστώς διαμονής του ιεροκήρυκα στην Αμερική. Ο Γκιουλέν διαθέτει «πράσινη κάρτα», σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα που επικαλείται NBC. Ζει στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν έντονα στις οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ. «Όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένα σοβαρό αίτημα, οι μόνιμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών έγιναν έξαλλοι», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμμετείχε στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι όλες οι συναρμόδιες αρχές (Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, FBI, υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ, ενώ το ίδιο έπραξε και ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Από την πλευρά του, ένας Τούρκος αξιωματούχος αρκέστηκε να δηλώσει στο NBC ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συνδέει την υπόθεση της δολοφονίας του Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης του Γκιουλέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εισβολή στο σπίτι του Γκιουλέν στις ΗΠΑ – Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έκδοσή του

Ασταμάτητος ο Ερντογάν – Διέταξε ακόμα 70 συλλήψεις εν ενεργεία αξιωματικών για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Συνελήφθη Τούρκος ιμάμης, ύποπτος για σχέσεις με τον Γκιουλέν, σε σκάφος με ελληνική σημαία