Η Ουάσινγκτον επέβαλε και άλλες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης

43

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και απείλησαν με περαιτέρω δράση για να ασκήσουν πίεση στη χώρα αυτή, ενέργειες που η Ισλαμική Δημοκρατία καταδίκασε ως «οικονομικό πόλεμο» και διακήρυξε ότι θα αψηφήσει.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το πυραυλικό πρόγραμμα και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να μειώσει την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί την αποχώρηση της Ουάσιγνκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναφέρει:

«Η επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν θα πρέπει να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη οικονομική απομόνωση και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους».

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές και περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ στοχοθετούν επίσης την εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, την Iran Air, καθώς και περισσότερα από 65 από τα αεροσκάφη της, αναφέρεται στη δήλωση.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ είχε δηλώσει πως το «μπούλινγκ» μέσω της αποκατάστασης πετρελαϊκών και τραπεζικών περιορισμών γίνεται μπούμερανγκ καθώς απομονώνει περισσότερο την Ουάσινγκτον, σε μια αναφορά σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία.

Ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πυρηνική συμφωνία δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην επαναφορά των κυρώσεων και η Κίνα, μείζων αγοραστής πετρελαίου, εξέφρασε τη λύπη της για την κίνηση των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Τραμπ να εξαναγκάσει το Ιράν να περιορίσει περαιτέρω το πυρηνικό πρόγραμμά του και να σταματήσει ένα πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και να τερματίσει την υποστήριξή του προς δυνάμεις στην Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ιράν για τη δημιουργία ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών για να βοηθήσει ώστε να συνεχίσουν να φθάνουν στην Τεχεράνη τρόφιμα και φάρμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιράν: Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον ΗΠΑ

Προσφυγή του Ιράν κατά των ΗΠΑ στη Χάγη για τη νέα επιβολή κυρώσεων

Ιράν: «Εμείς, πετρέλαιο θα πουλάμε. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»