Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις νομικές αποφάσεις για τη μειονότητα

Η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για τη Δυτική Θράκη.

Κλιμακώνει για ακόμη μια φορά την ένταση η Τουρκία, αυτή τη φορά με δηλώσεις δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, την Ελλάδα έφερε ως παράδειγμα για την μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για τη Δυτική Θράκη.

Σε συνέντευξή του στο CNN Türk και αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για τον φυλακισμένο κούρδο πολιτικό ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι απαγορεύεται ακόμα στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης να χρησιμοποιεί τη λέξη «Τούρκος»

«Πόσα χρόνια είναι που Ελλάδα δεν εφαρμόζει σχετικές αποφάσεις για τη μειονότητα;» είπε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «είχε μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η απαγόρευση της χρήσης του όρου Τούρκος».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως «αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κι άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις. Είναι δικαίωμά μας να κρίνουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ». Μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί δεν λέει κανείς τίποτα στις άλλες χώρες που δεν συμμορφώνονται επίσης με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Τέλος, ο Μ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στην επίτροπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, λέγοντας ότι ξεπέρασε τα όρια ζητώντας την απελευθέρωση του Σ. Ντεμιρτάς.

Διαβάστε, επίσης:Ηχητικό ντοκουμέντο με οδηγίες να σιγήσει ο Κασόγκι το συντομότερο