Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και τα «αγκάθια» στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας προφανώς να ξεχάσει τον μνημονιακό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν ιδιότυπο απολογισμό, αυτόν που αφορά δηλαδή τις πρώτες 100 ημέρες από την τυπική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ίδια με τις πολιτικές που εφαρμόζει βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία το τελευταίο διάστημα προσπαθεί εναγωνίως να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενόψει και των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας προφανώς να ξεχάσει τον μνημονιακό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν ιδιότυπο απολογισμό, αυτόν που αφορά δηλαδή τις πρώτες 100 ημέρες από την τυπική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να ρίξει όλο το βάρος στο μπαράζ παροχολογίας στο οποίο έχει επιδοθεί ο ίδιος και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, το οποίο εκφράζεται μέσω εξαγγελιών για προσλήψεις, επιδόματα και διανομή κοινωνικού μερίσματος το οποίο – όπως συνηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – προέρχεται από την υπερφολόγηση των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ , όπως έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα όπου καταρτίζεται η λίστα με τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει μία δυστοκία στην προσπάθεια εξεύρεσης ικανών πολιτικών προσώπων, ειδικά για τους μεγάλους δήμους της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει οι «γκρίνιες» στο εσωτερικό του κόμματος.

Μπαράζ παροχών

Την ίδια στιγμή, πρωτοκλασάτοι υπουργοί ανακοινώνουν – σχεδόν σε καθημερινή βάση – προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, σε μία προσπάθεια – όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η Αντιπολίτευση – να στηθεί ένα κομματικό κράτος ενόψει των εκλογών που έρχονται.

Στο Μαξίμου ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός καθώς παρά το γεγονός ότι διασώθηκαν οι συντάξεις και η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς επιδόματα και τάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, δεν φαίνεται να ανακάμπτει η κυβέρνηση δημοσκοπικά.

Τα «αγκάθια» με το Μακεδονικό και το μισθολογικό των κληρικών

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη και με μία σειρά ζητημάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το πρώτο αφορά το Μακεδονικό καθώς η ΠΓΔΜ προχωρά σταθερά προς την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έτσι, το επόμενο βήμα για την Ελλάδα – μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας – είναι να έρθει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων.

Αν μείνει πιστός στα όσα έχει πει κατά καιρούς ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ελπίζει σε ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και σε βουλευτές άλλων κομμάτων αν θέλει να επιτύχει την ψήφιση της Συμφωνίας.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι θα… τραβήξει για καιρό, είναι το μισθολογικό των κληρικών και η απόπειρα της κυβέρνησης να τους… εξοστρακίσει από το Δημόσιο ανακοινώνοντας μάλιστα με «άτσαλο» τρόπο ότι στη θέση των κληρικών, θα προσληφθούν 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσο περνάει ο καιρός, η κυβέρνηση βλέπει ότι οι αντιδράσεις στις τάξεις των μητροπολιτών και των απλών κληρικών φουντώνουν ενώ δεν έχουν κοπάσει ούτε οι αντιδράσεις εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ως εκ τούτου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαμηλώσει τους τόνους για το θέμα, αφήνοντας στην άκρη τους… λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα της μισθοδοσίας.

Διαβάστε, επίσης:Μητσοτάκης: Κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για την Συμφωνία των Πρεσπών