Ο στόχος είναι να ρυθμιστεί το χρέος των μικροοφειλετών και όσων με μεγαλύτερη οφειλή δουν τις περισσότερες ρυθμίσεις ως λύση ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε αυτούς που χρωστούν περισσότερα και αδιαφορούν. Οι προκαταρτικές συζητήσεις που έχουν γίνει συναντούν αρκετές ενστάσεις από τους δανειστές οι οποίοι αντιστέκονται σε μια διατήρηση της «κουλτούρας» των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις αυτές τα συναρμόδια υπουργεία θα δεσμευτούν ότι θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και – κυρίως – περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στην ρύθμιση που θα περνούν και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να μην εκμεταλλευτούν την ρύθμιση στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Ρύθμιση και για τις οφειλές του 2018
Το δεύτερο θέμα που θα μπει διαπραγμάτευση είναι μετά την επέκταση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στο 2018. Το αίτημα αυτό έχει τεθεί από τον Νοέμβριο αλλά για λόγους τακτικής θα συζητηθεί περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες αν και δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρές αντιρρήσεις από τους δανειστές.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει βαθιά ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο προσπαθούσαν να μπουν στο εξωδικαστικό (ο οποίο προέβλεπε ρυθμίσεις χρεών ως 31/7/2017) αλλά αποκλείστηκαν αφού υπό το βάρος παλιών οφειλών δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και για το 2018.
Μόλις επιβεβαιωθεί η έγκριση για ένταξη σε ρύθμιση και για τις οφειλές μέχρι 31/12/2018 θα πρέπει όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, στην περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν και οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την κάνουν μια καινούργια για το σύνολο των οφειλών που θα ισχύει εφεξής.
Διαβάστε, επίσης:
Όλες οι αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις και εισφορές που φέρνει το 2019