Κυρ. Μητσοτάκης στο TASS: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ρωσικές επενδύσεις

Εν όψει της διήμερης επίσκεψης του στη Μόσχα που αρχίζει σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS. Στον πρόλογό του το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους ενώ προβλέπει πως ο κ. Μητσοτάκης θα είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως στις επαφές που θα έχει, μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν προσδοκά να έχει ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και ευρύτερα την γεωπολιτική βαρύτητα, το κύρος και τον περιφερειακό της ρόλο. “Πιστεύω σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι, της επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία. Θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα το 1979. Για να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των αντίστοιχων θεμελιωδών προτεραιοτήτων, την ειλικρινή συνεργασία και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κρατών. Στη βάση αυτών των θεμελιακών παραδοχών, πιστεύω ακράδαντα ότι η συστηματική επικοινωνία Ελλάδας-Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα θα ενισχύσει τη δυναμική της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μου για τη σταθερή και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα” λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προοπτικές επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας προσθέτοντας πως για τη ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οσον αφορά τους τομείς που μπορούν να επενδύσουν ρωσικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στον αγροτικό τομέα αλλά και τους τομείς της υγείας και της αξιοποίησης ακινήτων. “Υπάρχουν άλλωστε, ήδη, ορισμένα επιτυχημένα δείγματα γραφής. Η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στην Ήπειρο και η αγορά της από ρωσική εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης, την αύξηση των θέσεων εργασίας και παράλληλα την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Η «Δωδώνη» δείχνει τον δρόμο της στενότερης οικονομικής συνεργασίας που θα πρέπει ακολουθήσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις ρωσικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής για το άνοιγμα τους στις δυτικές αγορές. Μπορεί να συμβάλλει ώστε τα ρωσικά προϊόντα να γίνουν πιο εξωστρεφή και να απευθυνθούν πιο αποτελεσματικά στους καταναλωτές της ΕΕ. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών ρωσικών επιτευγμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης εμπορικής αξίας. Ενώ και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές δυνατότητες δραστηριοποίησης» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει στη συνέντευξή του τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας, ως απαραίτητη αρχή, όπως λέει, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τονίζει μάλιστα πως στο πλαίσιο αυτό, και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, και την τελευταία απόφαση της ΕΕ για τους κανόνες που αφορούν τους αγωγούς, “εξετάζουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II και θεωρούμε πως πρέπει να ισχύσει το πλαίσιο που διαμορφώνει η ΕΕ”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στις ευρώ-ρωσικές σχέσεις ο Πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομηθεί βήμα-βήμα, χωρίς τεχνητές κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. “Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι εκτόνωσης της σημερινής έντασης. Η Ευρώπη θα αξιολογούσε σοβαρά κάθε κίνηση της Μόσχας προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιθυμία μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων υπό τους όρους βεβαίως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η καλή γειτονία. Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει επίσης την πολιτιστική συνεργασία ως ένα σημαντικό πυλώνα στήριξης των διμερών σχέσεων καθώς, όπως λέει, για τους Έλληνες, η κλασική ρωσική λογοτεχνία αλλά και η πιο σύγχρονη, ήταν και παραμένει το κλειδί για την κατανόηση της ρωσικής ψυχής.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως “αποτελεί τεκμηριωμένη θέση της ΝΔ ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα ώστε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε, να προστατεύσει σε απόλυτο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία. Και βέβαια, έχω κάνει απολύτως σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη Μόσχα ο Κ. Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με Μεντβέντεφ