Μπάγερν Μονάχου: Σαν σήμερα 119 χρόνια πριν σε ένα… εστιατόριο

Σαν σήμερα πριν από 119 χρόνια σε ένα εστιατόριο του Μονάχου ιδρύθηκε από έναν Γερμανό φωτογράφο – Φρανζ Τζον – και άλλους 20 φίλους και γυμναστές μια ομάδα που είτε μισείς, είτε αγαπάς: Η Μπάγερν Μονάχου.

Μόλις σε μερικούς μήνες η νεοσύστατη ομάδα έκανε εντυπωσιακή πορεία και με μεγάλες νίκες κατάφερε να φτάσει στον τελικό του πρωταθλήματος Νοτίου Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει, ωστόσο τα επόμενα δέκα χρόνια θα κατακτήσει τα πάντα σε τοπικό επίπεδο.

«Μπλόκο» πολέμου και πρώτος εθνικός τίτλος

Με την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στην Γερμανία σταματούν και η καλή πορεία της Μπάγερν σταματά. Στα χρόνια του μεσοπολέμου η ομάδα του Μονάχου (1926) καταφέρνει να κατακτήσει το πρωτάθλημα Νοτίου Γερμανίας ενώ το 1932 έκανε δικό της το πρώτο εθνικό τίτλο της.

Διωγμοί από τον Χίτλερ και τέλος οι τίτλοι

Η Βαυαροί δεν ήταν συμπαθείς στον Χίτλερ που ανέβηκε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση στην οποία βρισκόταν η χώρα, καθώς τόσο ο προπονητής αλλά και ο πρόεδρος της ήταν Εβραίοι και έφτασε πολύ κοντά στην καταστροφή ενώ στη Ναζιστική Γερμανία είχε το παρατσούκλι «η ομάδα των Εβραίων».

Η Μπάγερν που είχε αρχίσει εντυπωσιακά μετά την ίδρυση της και είχε φτιάξει ένα καλό αθλητικό όνομα θα περάσει αρκετά δύσκολα χρόνια και θα δει τίτλο 37 χρόνια μετά!

Ξανά στην κορυφή

Τη δεκαετία 60′- 70′ ήρθε η αγωνιστική… ανάσταση καθώς, οι Τσαϊκόφσκι, Λάτεκ και Κράμερ έχοντας στη διάθεσή τους εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές (Σβάτζεμπεργκ, Μπεκενμπάουερ, Σμιντ, Μίλερ, Μπράιντνερ, Ροτ, Ρουμενίγκε και Χένες), όχι μόνο ξαναβάλανε στον… ποδοσφαιρικό χάρτη την Μπάγερν αλλά τις χάρισαν και τρία συνεχόμενα (!) Champions League.

Γερμανικός… τρόμος

Από την δεκαετία του 70′ που η ομάδα βρήκε τη χαμένη της αίγλη έγινε η πιο αναγνωρίσιμη και επιτυχημένη ομάδα εντός και εκτός συνόρων. Το 1999 η ομάδα του Χίτσφελντ βρέθηκε σε έναν ακόμα Ευρωπαϊκό τελικό ωστόσο Σόλσκιερ και Σέριγχαμ στέρησαν το τρόπαιο από τους Βαβαρούς. Δύο χρόνια μετά το 2001 θα πανηγυρίσουν την 4η κούπα με τα μεγάλα αυτιά. με τον εξαιρετικό Όλιβερ Καν να δίνει το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι στην ομάδα του απέναντι στην Βαλένθια. Ωστόσο η καλύτερη στιγμή ήταν όταν ο Γερμανός αρνήθηκε να πανηγυρίσει και παρηγόρησε τον Σαντιάγκο Κανιθάρες.

Από το 2001 η Μπάγερν έχει βρεθεί σε τρεις ακόμα τελικούς Champions League, κατακτώντας τον έναν εξ αυτόν απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ στο Wembley φτάνοντας τις πέντε κατακτήσεις στο θεσμό, ενώ πλέον μετρά 27 πρωταθλήματα και 18 κύπελλα Γερμανίας,όντας η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας εντός και εκτός συνόρων.

Πηγή: sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν άντεξε η ΑΕΚ – Καθάρισε μέσα σε δυο λεπτά η Μπάγερν