Σαρώνει η κακοκαιρία με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες (Εικόνες και βίντεο)

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωι του Σαββάτου σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ οι νιφάδες έφτασαν μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στα Τρίκαλα, όπως και στη Σαμοθράκη. Σε πολλές περιοχές της επικράτειας, ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε τμήματα του οδικού δικτύου σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς και Χαλκιδική, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, η χιονόπτωση ξεκίνησε μετά τις 4 τα ξημερώματα. Οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ στους δρόμους βγήκαν υδροφόρες και αλατιέρες. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην Άνω Πόλη και τις 40 Εκκλησιές. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία, θερμόμετρο ήταν “κολλημένο” στους 0 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.

Χιονόπτωση σημειώνεται σε όλο το νομό, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο. Κλειστοί είναι οι δρόμοι Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου Ωραιοκάστρου.

Στην Φλώρινα τώρα και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στους 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Χιονόπτωση σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Αυτή την ώρα πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα με τη θερμοκρασία στην πόλη της Κοζάνης να βρίσκεται στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Σαμοθράκη τα πιο έντονα φαινόμενα

Η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα από την κακοκαιρία στην βόρειο Ελλάδα, αφού η έντονη χιονόπτωση από τις πρωινές ώρες και οι ισχυροί άνεμοι, εμποδίζουν ακόμα και τον εκχιονισμό, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών.

Με απίστευτη σφοδρότητα ήρθε ο χιονιάς στα Τρίκαλα.

Αναμενόταν μετά το μεσημέρι να αρχίζει να χιονίζει, αλλά η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ευνόησε ώστε η μεγάλη χιονόπτωση να αρχίσει απότ ο πρωΐ.

Από το βράδυ έβρεχε και λίγο μετά το ξημέρωμα έριχνε χιονόνερο και ξαφνικά στις 9:00 η ώρα άρχισε να χιονίζει και μέσα στην πόλη των Τρικάλων. Η χιονόπτωση στα ορεινά είχε αρχίσει από το βράδυ.

Η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή είναι στους -1 βαθμούς Κελσίου περιφερειακά και μηδέν μέσα στην πόλη. Βεβαίως από το απόγευμα η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί κι άλλο και αύριο Κυριακή το πρωί.

Δείτε το χαρακτηριστικό ενδεικτικό βιντεάκι και τις φωτογραφίες που κατέγραψε το trikalaola.gr την ώρα που άρχιζε η ισχυρή χιονόπτωση στην πόλη.

Το “έστρωσε” στην Έυβοια

Άρχισε από τις 10.00 το πρωί η χιονόπτωση στην Εύβοια. Αυτή την ώρα χιονίζει στο ύψος του Αγίου και στα χωριά της Αγίας Άννας και πάνω.

Δυνατοί άνεμοι που φτάνουν τα 10 μποφόρ μαστίζουν το νησί, ενώ, όπου δεν χιονίζει σημειώνεται βροχόπτωση, σύμφωνα με το tvstar.gr.

Απαγορευτικό ισχύει για τα δρομολόγια Σκύρου-Κύμης και αντιστρόφως, όπως και από το Μαρμάρι για Ραφήνα. Από το λιμάνι της Αιδηψού το πρωί έφυγε το πλοίο για Αρκίτσα, δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει για το επόμενο δρομολόγιο των 2.00μ.μ.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Εύβοιας, οι οδηγοί των εκχιονιστικών μηχανημάτων στον Άγιο, τα λιμεναρχεία, τα σώματα ασφαλείας, οι δήμοι και οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας στην Εύβοια αυτή τη φορά έχει έτοιμο φορτωμένο το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο του κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών στα Ψαχνά, ώστε αν χρειαστεί να επέμβει άμεσα και να μην χαθεί χρόνος μέχρι να φορτωθεί από Χαλκίδα, όπως γινόταν παλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λευκός Πύργος στην κυριολεξία: Το έστρωσε στην Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Κλειστή λόγω χιονόπτωσης και η περιφερειακή οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης

Παγετός και ισχυροί άνεμοι στον Έβρο – Η κατάσταση στους δρόμους (Βίντεο)

Σαμοθράκη: Σοβαρά προβλήματα από την σφοδρή κακοκαιρία και τα χιόνια στο νησί (Βίντεο)