Γερμανικό φρένο στη “δόση” – Μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για τον νόμο Κατσέλη

Κατσέλη

Οι πληροφορίες για έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναφέρει ότι μειώνονται οι πιθανότητες εύρεσης πολιτικής λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο EWG της προσεχούς Δευτέρας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για μεγάλες αποστάσεις που παραμένουν. Και τούτο παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις – σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο – αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη.

Ουσιαστικά, απομένουν δύο ημέρες μέχρι τη Σύνοδο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EWG 25ης Μαρτίου). Ο λόγος για το χρονικό ορόσημο που έθεσε το Eurogroup του Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει η πρώτη συμφωνία. Στη συνέχεια θα την επικύρωναν πολιτικά στο Eurogroup της 5ης Απριλίου (ούτως ώστε να ληφθεί η απόφαση για το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 970 εκατομμυρίων ευρώ).

Αν οι εκτιμήσεις του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ επαληθευθούν (σ.σ. σημειωτέον, είχε εκφράσει στο προηγούμενο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες ενστάσεις αναφορικά με την πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση), τότε θα υπάρχει μία δεύτερη ευκαιρία διαπραγματεύσεων στο και… πέντε.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο της 5ης Απριλίου θα πρέπει να προηγηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επιτελών των υπουργών Οικονομικών ακόμη και την ίδια ημέρα. Και τούτο προκειμένου να επικυρωθεί ότι έχουν υλοποιηθεί και τα 16 απαιτούμενα που έπρεπε να λήξουν στο τέλος του 2018.

Η νομοθετική ρύθμιση είναι ακόμα… άφαντη, ενώ χθες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ακόμα και έως τη συνεδρίαση της Δευτέρας αν χρειαστεί. Ωστόσο πρόσθεταν ότι οι αποστάσεις παραμένουν.

Μεταφέρονταν επιπλέον ένα νέο “αγκάθι”. Η δυσαρέσκεια των δανειστών μετά από τις διαρροές και τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών περί μονομερούς ανάληψης δράσης.

Σημειώνεται ότι αυτό που έγινε φανερό στο συνέδριο της Κομισιόν στην Αθήνα είναι ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, πλην του νόμου Κατσέλη, θεωρείται πλέον – τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ότι έχουν ικανοποιηθεί. Αντιθέτως, στο πεδίο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, πολλά μέτωπα φαίνεται να μένουν ανοικτά. Κάποια μάλιστα είναι στάσιμα εδώ και… εβδομάδες.

Ο λόγος κυρίως γίνεται για την αλληλεπίδραση του νέου νομοθετήματος με το υφιστάμενο πλαίσιο. Παραμένουν και άλλες διαφωνίες για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα όρια προστασίας και όχι μόνο. Πηγές του ΥΠΟΙΚ πάντως χθες έκαναν λόγο για θετικό “momentum”.

Πάντως, αρμόδιες πηγές δίνουν έμφαση όχι μόνο στην τροπολογία αλλά και στις εφαρμοστικές διατάξεις. Ο λόγος για αποφάσεις που πρέπει να συμφωνηθούν και να οριστικοποιηθούν πριν το Eurogroup του Απριλίου. Οι εν λόγω πηγές εξηγούσαν ότι σε αυτές – ενδεχομένως – να βρίσκεται η ουσία.

Έτσι, ίσως να δίδεται μία ενδιάμεση λύση για τον τρόπο νομοθέτησης που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση, εξηγούσαν. Δηλαδή η ρύθμιση να είναι το πρώτο στάδιο και να ακολουθήσουν οι εφαρμοστικές διατάξεις που θα εξειδικεύουν συγκεκριμένα θέματα-“αγκάθια”.

Της Δήμητρας Καδδά

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση για την α΄κατοικία – Την Παρασκευή το σχετικό ν/σ