Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Προσμένουμε με χαρά τη συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη”

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε χθες στο Βερολίνο στον χαρακτήρα της συνάντησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών που ενδεχομένως συνδέονται με αυτή τη συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές πως από γερμανικής πλευράς «δεν υπάρχουν προσδοκίες». Περισσότερο πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία. Βέβαια, η καγκελάριος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με τον κ. Μητσοτάκη, «ως πρωθυπουργό όμως τον συναντά τώρα για πρώτη φορά εδώ στο Βερολίνο» επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πρόκειται για μια ωραία συνάντηση», πρόσθεσε, «την οποία προσμένουμε με χαρά, προκειμένου να έχουμε μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γερμανία σε διμερές επίπεδο, αλλά προπαντός ως ευρωπαίους εταίρους.»

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες ότι πριν από την επίσκεψη του στην καγκελαρία στις 12.00 τοπική ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Στέφεν Χέμπεστραϊτ ούτε ο κ. Σολτς έχει κάποιες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, όμως «χαίρεται για την ανταλλαγή απόψεων» με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογο του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επίσης, δεν προβλέπεται να γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

Είναι όμως σαφές ότι το κέντρο βάρους σε αυτές όπως και στις συνομιλίες με την καγκελάριο θα είναι το οικονομικό πρόγραμμα και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος, αν υπάρχει μια προσδοκία των δύο πλευρών από τις συνομιλίες τότε μάλλον είναι αυτή που εκφράζει ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt: «να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Πηγή: Deutsche Welle