Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη – Τι λέει η NASA

Σε μικρή απόσταση από την Γη θα περάσει μεγάλος αστεροειδής σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο αστεροειδής 2000 QW7 θα κινηθεί σε απόσταση 0,356 αστρονομικών μονάδων από τον πλανήτη μας, που ισοδυναμούν με περίπου 5,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σύμφωνα με μετρήσεις του κέντρου CNEOS (Center for Near Earth Object Studies) της NASA.

Η απόσταση φαντάζει μεγάλη, όμως για τα δεδομένα του διαστήματος είναι μικρή. Ενδεικτικά δεν είναι ούτε 14 φορές η απόσταση που χωρίζει την Γη από την Σελήνη.

Πάντως, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο 290 έως 650 μέτρα και ταξιδεύει με ταχύτητα 14,400 μιλίων την ώρα. To ύψος του φτάνει τα 828 μέτρα, είναι δηλαδή σχεδόν όσο ψηλό όσο ο ουρανοξύστης Burj Khalifa.

Αστρικά σώματα με τέτοια μεγέθη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές σε περίπτωση σύγκρουσης με την Γη.

Η NASA θεωρεί «κοντινούς στην Γη» όλους τους κομήτες και αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη μας σε απόσταση μικρότερη των 1,3 αστρονομικών μονάδων και ολοκληρώνουν την περιφορά τους σε διάστημα μικρότερο των 200 ετών.

Ο 2000 QW7 εκτελεί την τροχιά του στο ηλιακό σύστημα κάθε 19 χρόνια περίπου. Είχε επισκεφτεί την «γειτονιά» μας τον Σεπτέμβριο του 2000 και θα μας πλησιάσει εκ νέου τον Οκτώβριο του 2038.

Πηγή: tovima.gr