Ανησυχία για την χρεοκοπία της Thomas Cook – Εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα

Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου.

Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την εφετεινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.

Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. “θα γονατίσουν από το κανόνι”…σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου.

Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη “χασούρα” από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.

Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.

Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ