Βουλή: Ανακοινώθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis

Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της δικογραφίας για την έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS. Ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», στις 16/9/2019, ποινική δικογραφία η οποία αφορά τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη, Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

H δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε από έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση NOVARTIS, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα και παρέμενε κλειδωμένη στο γραφείο 164 στον πρώτο όροφο, μέχρι την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια. H ανακοίνωση έγινε σήμερα, καθώς από τη Δευτέρα δεν είχε προγραμματιστεί νομοθετικό έργο ή κοινοβουλευτικός έλεγχος. Με την ανακοίνωσή της τα κόμματα μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της. Οι εμπλεκόμενοι, όμως, είναι εκείνοι που μπορούν να λάβουν το αντίγραφό της.

Πρόταση άσκησης δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού

Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των υπουργών. Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα, είναι όσα διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς αξιολόγηση. Όπως, ειδικότερα, αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής:

«Σας διαβιβάζουμε χωρίς αξιολόγηση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 86 παρ.1 και 2 του Συντάγματος και των άρθρων 1 και 4 του Ν. 3126/2003 “Περί ποινικής ευθύνης υπουργών”, όπως ισχύει, καθώς και του άρθρου 153 του Κανονισμού της Βουλής (όπως ισχύει):

α) Αντίγραφο της από 10.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντωνίου Σαμαρά του Κωνσταντίνου, οικονομολόγου-βουλευτή-πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, μετά του συνημμένου σ’ αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ’ αυτό εγγράφων.

β) αντίγραφο της από 9.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Δημητρίου Αβραμόπουλου, Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτό εγγράφων.

γ) αντίγραφο της από 11.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή πανεπιστημίου-δικηγόρου-πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτών εγγράφων και

δ) αντίγραφο της από 12.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μετά των σχετικών εγγράφων, που κατατέθηκαν από τον ίδιο, καθώς και τα λοιπά αντίγραφα της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφία, η οποία σχηματίζεται σε εκτέλεση της υπ. Αριθ. ΕΠΔ 170/26-7-2019 παραγγελίας του Αναπληρωτή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου Δασούλα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως και πίνακα περιεχομένων με κατάταξη σε υποφακέλλους και κατά σειρά, μόνον κατά το μέρος που στη δικογραφία αυτή εμπεριέχεται καταγγελία κατά των α) Αλεξίου Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και β) Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ