Θεσσαλονίκη: Εκ νέου ισόβια σε δύο αλλοδαπούς για 168 κιλά κοκαΐνης

Στις λίστες με τους καταζητούμενους μπαίνουν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνταν για το φορτίο των 168 κιλών, καθαρής λατινοαμερικανικής κοκαΐνης, που είχε κατασχεθεί στις αρχές Ιουλίου του 2012 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 57χρονο Βούλγαρο επιχειρηματία και τον 50χρονο Ισπανό συγκατηγορούμενό του που καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ισόβια κάθειρξη.

Οι δικαστές ανέτρεψαν απόφαση άλλου δικαστηρίου (δευτεροβάθμιου) που, πριν από τρία χρόνια, αναγνωρίζοντας στους δύο αλλοδαπούς το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, μετέτρεψε την πρωτόδικη ποινή των ισόβιων δεσμών σε πρόσκαιρη κάθειρξη 18 ετών. Υπό τις συνθήκες αυτές οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν λίγο καιρό αργότερα, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής τους.

Κατά της παραπάνω απόφασης όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου. Το σκεπτικό της αναίρεσης αφορούσε στο ελαφρυντικό, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη η χορήγησή του.

Εξετάζοντας όχι την ουσία της υπόθεσης, αλλά μόνο το σκέλος των ελαφρυντικών, το Πενταμελές Εφετείο έκρινε τώρα ομόφωνα ότι δεν πρέπει να τους χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό. Κατά συνέπεια επέβαλε εις βάρος τους την ποινή των ισόβιων δεσμών (όπως πρωτοδίκως) και επιπλέον χρηματική ποινή που προσεγγίζει τις 200.000 ευρώ στον καθένα.

«Οι μεγαλύτεροι βαρόνοι ναρκωτικών είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες των τοπικών κοινωνιών τους» επισήμανε η εισαγγελέας της έδρας, σχολιάζοντας τις καταθέσεις μαρτύρων που αναφέρθηκαν στην προσφορά των δύο κατηγορουμένων στις κοινωνίες απ’ όπου κατάγονται. Η ίδια εισαγγελέας έκανε λόγο για «διεθνές κύκλωμα» που είχε απλωμένα τα «πλοκάμια» του σε διάφορες χώρες.

Το φορτίο των 168 κιλών κοκαΐνης, ένα από τα μεγαλύτερα που κατέσχεσαν οι διωκτικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδας, εντοπίστηκε, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Επρόκειτο για υψηλής καθαρότητας κοκαΐνη και εκτιμήθηκε ότι το φορτίο ξεκίνησε από την Λατινική Αμερική. Η αξία της ναρκωτικής ουσίας στην χονδρική αγορά προσδιορίστηκε σε πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ τριπλάσια θεωρήθηκε η αξία της στη λιανική.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει αρχικά τον 57χρονο Βούλγαρο, μαζί με έναν συμπατριώτη του στα διόδια των Μαλγάρων, καθώς στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους εντοπίστηκαν 35 δέματα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 36,5 κιλών.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν, σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου στην δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, δύο ακόμη συλλήψεις. Αυτή του Ισπανού και ενός Πορτογάλου, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 127 δέματα με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 131,5 κιλών.

Ο δεύτερος Βούλγαρος, ηλικίας 65 ετών, που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ η ποινή των ισοβίων είχε επιβληθεί και στον 47χρονο Πορτογάλο, που δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και κατά συνέπεια δεν δικάστηκε σε ανώτερο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ