Κίνα: 563 οι νεκροί από τον νέο κορωναϊό και πάνω από 28.000 τα κρούσματα

Άλλοι 73 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα πέθαναν χθες Τετάρτη εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωναϊός, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό σε 563 θανάτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.

Από αυτόν τον απολογισμό, οι εβδομήντα θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.

Η επιδημία, που έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας, άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν έκανε την εμφάνισή του ο ιός σε αγορά τροφίμων της πόλης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.

Ο Χου Λισάν, τοπικός αξιωματούχος, προειδοποίησε χθες ότι παρά την ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χρόνο-ρεκόρ στη Χουμπέι και τη μετατροπή δημοσίων κτιρίων σε κέντρα νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή» έλλειψη κλινών για τους χιλιάδες ασθενείς.

Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ χθες τονίστηκε ότι είναι προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και την Ουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία χθες και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η επιδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από είκοσι χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του 2019-nCoV, για τον οποίο ευλόγως δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ