Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 78-73: Έβγαλε πάλι τα… μάτια του

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γνώρισε την ήττα στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα με 78-73 έχοντας βγάλει και… πάλι τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια, καθώς είχε προβάδισμα 10 πόντων (55-65) έξι λεπτά πριν από το τέλος. «Δήμιος» των «πρασίνων» ο Πάντερ.

Σε… περιπέτειες άρχισε να μπαίνει ο Παναθηναϊκός μετά και τη δεύτερη σερί του ήττα μακριά από το ΟΑΚΑ σε ένα ματς το οποίο θα μπορούσε να «κλειδώσει» στα μέσα της τελευταίας περιόδου!

Οι «πράσινοι» είχαν πάρει διαφορά 10 πόντων (55-65 στο 34′) αλλά στη συνέχεια έπαθαν… μπλακ άουτ και πέταξαν στα σκουπίδια την προσπάθεια που είχαν κάνει για να φτάσουν το ματς σε εκείνο το σημείο! Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δέχτηκαν σερί 13-0, οι Σέρβοι πήραν το momentum και από τη στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία του αγώνα, ήρθε και η 10η ήττα τους στην EuroLeague.

Μια ήττα που ενδεχομένως να βάλει σε μεγάλους μπελάδες τον Παναθηναϊκό ενόψει της συνέχεια και δη όσον αφορά την υπόθεση της πρόκρισης στα playoffs. Μπορεί ακόμα να υπάρχει «μαξιλαράκι» ασφαλείας ωστόσο ακολουθεί και δύσκολο πρόγραμμα μετά και το ματς της Παρασκευής (7/2) απέναντι στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Ο Νικ Καλάθης ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής του «τριφυλλιού» με 4/17 σουτ, εκ των οποίων 0/7 τρίποντα, χωρίς να υπάρχει κάποιος που να κερδίζει τον τίτλο του διακριθέντα. Ο Μήτογλου είχε double-double και κάποιες καλές άμυνες, οι Φριντέτ, Τόμας ήταν εκείνοι που είχαν φέρει την ομάδα τους σε θέση ισχύος, αλλά στο τέλος οι Περπέρογλου (12π.) και Πάντερ (24π.) «εκτέλεσαν» την ελληνική ομάδα. Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του ματς έπαιξε η απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου στο δεύτερο ημίχρονο, ο οποίος υπέστη λουμπάγκο και μυϊκό σπασμό στη μέση.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο ξεκίνημα στο ματς. Ο Πιτίνο χρησιμοποίησε τους Παππά και Μπέντιλ στο αρχικό σχήμα ώστε να θωρακιστεί καλύτερα στην άμυνα και δικαιώθηκε πανηγυρικά! Οι παίκτες των «πρασίνων» είχαν αφήσει στο «La Fonteta» την κακή τους άμυνα και φρόντισαν να περάσουν χειροπέδες στους γηπεδούχους στο πρώτο δεκάλεπτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερυθρός Αστέρας είχε μόλις 3/15 σουτ εντός παιδιάς (2/9 δίποντα, 1/6 τρίποντα) σε αυτό το διάστημα και ο Παναθηναϊκός με τα 10/16 δίποντα μπόρεσε να καλύψει τα 0/4 τρίποντα και να προηγηθεί με 21-9 στο τέλος της α’ περιόδου.

Μάλιστα ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +13 για την ελληνική ομάδα στο 12′ (14-27) και όλα έδειχναν ότι ήταν το απόλυτο αφεντικό του ματς. Λάθος! Στη συνέχεια το «τριφύλλι» άρχισε να εμφανίζει τις ίδιες παθογένειες των προηγούμενων ματς. Πολλές κακές επιθέσεις, χαλάρωση στην άμυνα, ενώ ο Νικ Καλάθης ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό με 2/10 σουτ (2/7 δίποντα, 0/3 τρίποντα) και 3 λάθη! Ο Πάντερ (12π., στο α’ με 3/5δίπ., 1/3τρ., 3/4β.) ήταν εκείνος που είχε δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα και είχε ηγηθεί για το 21-5 του Ερυθρού Αστέρα με αποτέλεσμα να γυρίσει το ματς και να προηγηθεί με 35-32 στο πρώτο μέρος.

Σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός είχε 0/8 τρίποντα (!!!) και από τη στιγμή που άρχισε να χάνει την ευστοχία του στα δίποντα (είχε 3/13 στο β’ δεκάλεπτο και 13/29 στο σύνολο) είδε τον Ερυθρό Αστέρα (8/19 δίποντα, 3/11 τρίποντα, 10/12 βολές) να παίρνει τα ηνία του ματς και να μην… ιδρώνει ιδιαίτερα για τα 9 λιγότερα ριμπάουντ (12-21 ο Παναθηναϊκός) στο α’ ημίχρονο.

Στην έναρξη του β’ μέρους οι «πράσινοι» μπόρεσαν να επιστρέψουν στα… όσα έκαναν στο πρώτο δεκάλεπτο και να βρουν τις λύσεις που έψαχναν και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αποτέλεσμα; Επιμέρους 21-6 με τον Φριντέτ να… παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με την βοήθεια του πολύ καλού Νίκου Παππά να δώσουν και πάλι διαφορά 12 πόντων (41-53) πριν από το τέλος του γ’ δεκαλέπτου (46-57).

Μάλιστα μπόρεσε να διατηρήσει την διαφορά σε διψήφιο αριθμό έως και το 34′ (55-65) με τους Φριντέτ και Τόμας να ήταν εκείνοι που είχαν αναλάβει το έργο στο σκοράρισμα. Όμως κάποιες βιαστικές επιλογές σε συνδυασμό με την αγωνιστική άνοδο του Περπέρογλου ο οποίος έκανε… ότι ήθελε την άμυνα του Παναθηναϊκού έφεραν εκ νέου τον Ερυθρό Αστέρα στο +3 (68-65) δύο λεπτά αργότερα και έχοντας πραγματοποιήσει σερί 13-0! Έκτοτε είχε αλλάξει το momentum ενώ τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 71-73 στο 1:12 δέχτηκε τρίποντο-μαχαιριά από τον Πάντερ στα 52” για το 74-73. Στο τέλος του αγώνα ο Τόμας είχε την ευκαιρία για την παράταση αλλά το τρίποντο που επιχείρησε στα 2” με το σκορ στο 76-73 δεν βρήκε στόχο.

Τα δεκάλεπτα: 9-21, 35-32, 46-57, 78-73.

Πηγή: gazzetta.gr