Δυο σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους – Η “τελευταία θυσία” του ελληνικού λαού

Δυο σενάρια υπάρχουν για την ελάφρυνση του χρέους γράφει η FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση που στηρίζεται στην θετική απόφαση στο Eurogroup, θα απογοητευτεί μιας και δεν θα γίνει συμφωνία για την ανάγκη ελάφρυνησης του χρέους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Τσίπρα για γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μιας ελάφρυνση του χρέους μπορούν να γίνουν.
Η Deutsche Well, στην οποία βασίστηκε η FAZ αναφέρει «Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα»

Φυσικά, υπάρχουν δυο σενάρια.

Το καλό- αισιόδοξο σενάριο είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά έτσι ώστε να έρθει σε μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Ενώ η οικονομία θα συνεχίσει να βελτιώνεται σε ετήσια επίπεδα κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα έχει φτάσει στο 49% του ΑΕΠ.

Το κακό-απαισιόδοξο σενάριο, αυτό του ΔΝΤ, αναφέρει πως το πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% και θα υπάρξει μόνο 1% ανάπτυξη ενώ συνάμα το ποσοδτό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%.

Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει κάνοντας λόγο για τις μεταρρυθμίσεις που συνεπάγονται με τα σενάρια: «Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στην τελευταία έκθεσή του καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν. Η Αθήνα ως τώρα συχνά έχει επικυρώσει νομοθετικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις έχει εφαρμόσει στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μάλλον ζοφερές, και το ΔΝΤ ζητά έτσι ελάφρυνση χρέους»

Η “τελευταία” θυσία του ελληνικού λαού θα είναι στις περικοπές στις συντάξεις και στην μείωση του αφορολόγητου ενώ θα εισφέρει στο δημόσιο προϋπολογισμό 5 δις ετησίως και αυτή είναι μια απαίτηση του ΔΝΤ. Αν βέβαια επαληθευτούν τα θετικά σενάρια για την Ελλάδα, θα μπορέσει να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2018-2020 και στην συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει ένα μέρος φορολογικών ελαφρύνσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικός τύπος για το 4ο: Τι ενώνει τον παλιό με τον νέο Τσίπρα