Ηχηρό “όχι” της Μέρκελ στον Ερνοτγάν για την θανατική ποινή!

ερντογάν μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιτρέψουν να έρθει στην Γερμανία η διεξαγωγή καμπάνιας υπέρ της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Μπορεί η Άγκυρα να μην έκανε κάποια επίσημη “κρούση” ακόμη στην Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνεντευξή της στο δίκτυο WDR5 δήλωσε : «δυστυχώς το θέμα δεν είναι και τόσο υποθετικό αφού συζητείται στην Τουρκία». Και για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για εκστρατεία σε γερμανικό έδαφος «για ένα ζήτημα που απορρίπτουμε απόλυτα, όπως είναι η θανατική ποινή».

Ενιαία η γραμμή των κομμάτων στο θέμα
Φυσικά, όλα τα κόμματα έχουν μια ενιαία γραμμή στο θέμα της θανατικής ποινής. Ο επικεφαλή ςτης Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρταών, Φόλκερτ Κάουντερ είπε πως «τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία. Δεν μπορούμε να συνδράμουμε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι θα ήθελε πολύ νωρίτερα «περισσότερη σαφήνεια» για το θέμα απ’ τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ η επικεφαλής της Κ.Ο. του Αριστερού Κόμματος (die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, χαρακτήρισε την Τουρκία «ισλαμιστική δικτατορία».

Ο πρόεδρος και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς είχε ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος τονίζοντας στο Spiegel ότι «σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση κάνει πράγματι δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να στηθούν κάλπες για τους Τούρκους και τις Τουρκάλες που ζουν στη Γερμανία.»

Βερολίνο: όχι σε δημοψήφισμα επί γερμανικού εδάφους για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι «αν ένα άλλο κράτος θέλει να στήσει κάλπες στην πρεσβεία και τα προξενεία του εδώ στη Γερμανία, μπορεί.» Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση ενός τέτοιου αιτήματος. «Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί να δώσει την έγκρισή της για δημοψήφισμα… θεωρώ ότι θα εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα μας για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη.»

Αλλά και η αρμόδια υπηρεσία της Μπούντεσταγκ ξεκαθαρίζει ότι κάθε δημοψήφισμα τρίτης χώρας στη Γερμανία θα πρέπει να έχει την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης κι ότι είναι νοητή η απαγόρευση εφόσον διακυβεύεται η καταστρατήγηση των συνταγματικά θεμελιωμένων δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς παρέχει για πρώτη φορά η Γερμανία

Την ίδια ώρα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωνε δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αιτήσεις Τούρκων πολιτών για παροχή πολιτικού ασύλου έγιναν δεκτές.

Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς WDR, NDR και την “Sueddeutsche Zeitung”, 414 Τούρκοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών τους, είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Πρόκειται για Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ στη Γερμανία πριν από την απόλυσή τους από την τουρκική κυβέρνηση, διότι υποτίθεται πως ήταν οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν και κατά κανόνα έχουν διπλωματικό διαβατήριο.

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους της γερμανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), οι αρχές ανέμεναν την έκβαση του τουρκικού δημοψηφίσματος πριν λάβουν τη σχετική απόφαση. Επισήμως όμως η BamF το αρνείται.

Η παροχή ασύλου σε Τούρκους με διπλωματικό διαβατήριο θεωρείται ως ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα από απόψεως εξωτερικής πολιτικής δεδομένων των βεβαρυμένων σχέσεων Γερμανίας -Τουρκίας, αφού θα μπορούσαν να τις χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας Φικρί Ισίκ (Fikri Isik) είχε ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση ρητά την απόρριψη των αιτήσεων των Τούρκων αξιωματικών.

Πηγή: Ηχηρό «nein» της Μέρκελ στον Ερντογάν για καμπάνια υπέρ της θανατικής ποινής στη Γερμανία | iefimerida.gr