“Λευκός καπνός”! Αυτός είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Μακρόν

Είναι “συμβατοί” με τον Μακρόν και μαζί στέλνουν ισχυρό μήνυμα συνεργασία στην Δεξιά. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι ο άσσος που κρατούσε κρυμμένος ο Μακρόν.

Τα γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως ο ορισμός ενός δεξιού πρωθυπουργού μπορεί να ωθήσει κάποια μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πελιοψηφία στις βουλευτικές του Ιουνίου.
Και το όνομα αυτού Εντουάρ Φιλίπ, έμπιστος του Αλέν Ζιπέ και δεξιός δήμαρχος της Χαβάης.
Ο διορισμός του είναι όπως φαίνεται ένα ακόμη βήμα ανασύνθεσης του γαλλικού τοπίου το οποίο οραματίζεται ο Μακρόν. Από την άλλη όμως ο Φιλίπ δεν φαίνεται να είναι ένα από τα βαριά ονόματα των Ρεπουμπλικάνων κάτι που περιορίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην πλευρά των Δεξιών.
Η πρώτη του αποστολή του πρωθυπουργού είναι να οδηγήσει την προεδρική παράταξη στις βουλευτικές εκλογές με στόχο να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.


Ποιος είναι;
Γεννημένος πριν από 46 χρόνια στη Ρουέν ο Εντουάρ Φιλίπ μεγάλωσε σ’ ένα μάλλον αριστερό περιβάλλον. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Sciences Po της γαλλικής πρωτεύουσας το 1992. Στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε ένθερμα τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ.

Μαχητικό στέλεχος επί δύο χρόνια των Σοσιαλιστών ο Φιλίπ παρέδωσε στη συνέχεια την κομματική ταυτότητα του για να προσεγγίσει τη Δεξιά. Στο μεταξύ επέλεξε ένα κλασικό πρόγραμμα σπουδών κι εντάχθηκε αργότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να αφήσει κατά μέρος την πολιτική του καριέρα.