Ο Δρόμος του Μεταξιού, η Ελλάδα και το ελληνό-κινεζικό έτος 2017

ο δρόμος του Μεταξιού

Στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε πως η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο στον νέο δρόμο του Μεταξιού. Ενώ τόνισε ότι οι εμπορικές και πολιτιστικές επαφές των λαών των δύο χωρών πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω.
υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 28 χωρών, που παίρνουν στο Belt and Road Forum for International Cooperation που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο,
Στη λίμνη Yanqi, στο συνεδριακό κέντρο του Belt and Road Forum for International Cooperation μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την συζήτηση της στρογγυλής τραπέζας με την συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 28 χώρες. Τόνισε λοιπόν, πως αν η πρωτοβουλία της Κίνας θέλει να ζωντανέψει τον δρόμο του Μεταξιού, θα πρέπει να έχει γερά θεμέλια και να συνδεθεί με πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τις σχέσεις των κρατών.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Δρόμο του Μεταξιού και σημείωσε: «Αν ήταν να ξαναδιηγηθούμε σήμερα την ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού, δεν θα διηγούμασταν ξανά απλά μια οικονομική ιστορία συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, θρησκειών, εθνών και εμπορικών συμφερόντων, αλλά την ιστορία λαών, των επαφών και των επικοινωνιών τους. Δεν θα βλέπαμε μόνο πώς χτίστηκε ο Δρόμος του Μεταξιού, από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω».
Φυσικά,αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών, η οποία οδήγησε στο “Πρώτο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών” στην Αθήνα τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου για την ανάπτυξη και συνεργασία σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, το 2017 θα είναι το έτος των ελληνο-κινεζικών πολιτιστικών ανταλλαγών με πολλά δρώμενα, σχεδιασμένα με τη συνεργασία μουσείων και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και εκθέσεων, μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων, συμπαραγωγών ταινιών και εκθέσεων βιβλίων.

«Πιστεύω πάρα πολύ ότι η Πρωτοβουλία Belt and Road χρειάζεται μια έντονη διάσταση έργων ανάμεσα στους λαούς μας για να εκπληρώσει το όραμά της. Ένα όραμα που, όπως λέμε εμείς οι μηχανικοί, χρειάζεται βαθιά θεμέλια ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί από κάτω προς τα πάνω» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.