Ένας 22χρονος έγινε παγκόσμιος ήρωας χωρίς να το αντιληφθεί.
Σύμφωνα με τον Guardian, ένας Βρετανός ερευνητής κυβερνοασφάλειας, με το όνομα malwaretechblog στο Twitter μαζί με τον Ντάριεν Χας της εταιρείας ασφάλειάς Proofpoint, έλυσαν τον γρίφο του κακόβουλου λογισμικού “WannaCry” όταν ενεργοποίησαν ένα “διακόπτη έκτακτης ανάγκης”. Με ανάρτησή του στο twitter ο ίδιος παραδέχθηκε πως αυτό έγινε τυχαία.
Όπως φαίνεται ο “διακόπτης” ήταν ενσωματωμένος στο λογισμικό σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ήθελε να τον σταματήσει. Με ένα αίτημα λοιπόν, το οποίο είχε ένα πολύ μεγάλο όνομα που δεν έβγαζε νόημα, το οποίο κάνει το κακόβουλο λογισμικό και αν το αίτημα επιστρέψει και δείξει ότι το όνομα του ιστότοπου είναι ζωντανό τότε παύει την λειτουργία του και την εξάπλωσή του.
«Είδα ότι δεν ήταν καταχωρημένο και σκέφτηκα ”νομίζω ότι θα το αποκτήσω”», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian. Η αγορά αυτή του κόστισε 10,69 δολάρια. Αμέσως, το domain name κατέγραφε χιλιάδες συνδέσεις κάθε δευτερόλεπτο. «Κέρδισαν το βραβείο του ήρωα κατά λάθος της ημέρας», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Ράιαν Κάλεμπερ της Proofpoint. «Δεν συνειδητοποίησαν πόσο πιθανόν επιβράδυναν την εξάπλωση αυτού του ransomware», πρόσθεσε.
Όταν ανακάλυψε το “κόλπο” ήταν αργά για την Ευρώπη και την Ασία, αλλά έδωσε χρόνοσ την Αμερική να προφυλαχθεί. Βέβαια, θα πρέπει πρώτα κάποιος να προσβληθεί από τον ιο για να μπορέσει να προστατευθεί.