Στηρίζει “αυτοδιάθεση” Παλαιστινίων ο Ντόναλντ Τραμπ – Διάλογο προτείνει η Β.Κορέα

Ντόναλντ Τραμπ

Όλα καλά φαίνεται να πηγαίνουν για τον Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρο τον Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μιας και οι αντιδράσεις για την μη υποστήριξη της Παλαιστίνης για το θέμα αυτοδιάθεσης, κόπασαν μετά από τις δηλώσεις του κορυφαίου συμβούλου του.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, φαίνεται πως θα εκφράσει την υποστήριξη του προς την αυτοδιάθεση των Παλαιστινιών. Σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλό του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εναντιώνεται σε μια λύση των δυο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, παρότι μέχρι στιγμής αρνείται να τοποθετηθεί δημόσια.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται εννέα μέρες μετά την επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να επιδιώξει μια ιστορική συμφωνία ειρήνης αλλά δεν υποστήριξε την αυτοδιάθεση της Παλαιστίνης.
Ο Τραμπ στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα «επαναβεβαιώσει τον ακλόνητο δεσμό της Αμερικής με το Εβραϊκό Κράτος» και στις συνομιλίες του με τον Αμπάς θα «εκφράσει την επιθυμία του για την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων», σημείωσε ο ΜακΜάστερ, παρασημοφορημένος στρατηγός που έχει υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Πολλοί Παλαιστίνιοι απογοητεύτηκαν όταν ο Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί στη λύση των δύο κρατών στην κοινή εμφάνισή του με τον Αμπάς την 3η Μαΐου.

Από την άλλη, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να είναι διαθέσιμη να κάνει διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση αν υπήρχαν οι σωστές προϋποθέσεις. Η πληροφορία ήρθε από το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ύστερα από την ενημέρωσηα από την ανώτερη διπλωμάτη, η οποία χειρίζεται τις υποθέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ.Η Τσόε Σον Χούι, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής αρμόδιος για τις αμερικανικές υποθέσεις στο βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε το σχόλιο αυτό σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο κατά την επιστροφή της από τη Νορβηγία στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το Yonhap.

Τα σχόλια της Τσόε, η οποία είναι παλιό μέλος της ομάδας των πυρηνικών διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, έγιναν ενώ καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση σχετικά με τις πυρηνικές επιδιώξεις της Βόρειας Κορέας.