“Χαστούκι” στην κυβέρνηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις συμβάσεων του ΟΤΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο

Ομόφωνα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το σκεπτικό ήταν πως το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω υπαλλήλων με σύμβαση.

Είναι η δεύτερη “βόμβα” που ρίχνει ΤΟ Ελεγκτικό Συνέδριο στην κυβέρνηση Τσίπρα καθώς την Τρίτη είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων από το 2019 είναι αντίθετες με την ΕΥρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όσον αφορά την τελευταία απόφαση, αποκλείεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους και επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή δημιουργεί συνέπειες μιας και απαγορεύει την πληρωμή των συμβασιούχν για όσο καιρό οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Η ανάλυση της “Καθημερινής” υπενθυμίζει της προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει την ανανέωση των συμβασιούχων στους δήμους. Ειδικότερα αναφέρεται σε χιλιάδερς συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες έλειξαν το 2015.
Η κυβέρνηση τότε παρενέβη δίνοντας παράταση των συμβάσεων μέχρι τα τέλη του 2016 και με νέα νομοθετική ρύθμιση έδωσε νέα παράταση μέχρι τα τέλη του 2017.

Οι αντιδράσεις από τις δημοτικές αρχές όμως είχαν ήδη ξεκινήσει ενώ το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις με το σκεπτικό ότι μετά το πέρας της διετίας σε μία σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει παράταση.

Σε μία άλλη παρέμβαση, η κυβέρνηση πέρασε και τροπολογία -και σε άσχετο, μάλιστα, νόμο- η οποία ανέφερε ότι «οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν για μία ακόμα φορά οι δημοτικές αρχές, ωστόσο με εγκύκλιό του προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνιζε ότι η παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.

Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει διάσκεψη για το ίδιο θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα.