Mirage 2000 – Πως έπεσε στη θάλασσα και δεν βυθίστηκε

MIrage 2000

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, το μαχητικό αεροσκάφος MIrage 2000 φαίνεται να είχε μηχανική βλάβη.

Το νούμερο 2 του σχηματισμού ήταν το αεροσκάφος και είχε λάβει μέρος σε άσκηση που προέβλεπε εμπλοκή τεσσάρων αεροσκαφών.
Ο 28χρονος πιλότος επιχείρησε επανεκκίνηση με το αεροσκάφος να μην υπακούει στις υποδείξεις αντιλαμβάνοντας πως το μηχανικό πρόβλημα ήταν σοβαρό.
Τότε έλαβε εντολή από τον αρχηγό του σχηματισμού να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πράγμα το οποίο και έκανε. Εκείνη την στιγμή ήταν στα 500 πόδια μεταξύ Σκύρου και Σύμης.
Ο αρχηγός ανέφερε το συμβάν ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως είδε το θόλο του αλεξιπτώτου να ανοίγει χωρίς να σημειωθεί καμία εμπλοκή. Έτσι ξεκίνησα ελικόπτερα από Χίο και Λήμνο για έρευνα.
Η σωστική λέμβος με τον πιλότο παρασύρθηκε από τα κύματα περίπου δέκα μίλια από το σημείο της πτήσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Έθνους” το αεροσκάφος λόγω της πορείας του δεν καρφώθηκε στη θάλασσα. Αλλά έγινε προσθαλάσσωση με το αεροσκάφος να επιπλέει λόγω της μεγάλης επιφάνειας των φτερών του.
Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές το σκάφος παρέμεινε στην επιφάνεια και είχε πάρει κλίση προς Εύβοια. Πλωτά του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο για να μπορέσουν να δέσουν ώστε να μην βουλιάξει στο βυθό ενώ να σημειωθεί, τέλος ότι το βάθος στην περιοχή είναι αρκετά μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 ερωτήσεις sos για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου