«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι ραψωδίες της Οδύσσειας Λ και Μ θα παρουσιαστούν την Κυριακή 25 Ιουνίου, στις 11:00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια».

Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάζονται δύο ραψωδίες κάθε φορά από τον μουσικοσυνθέτη δρ. Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Αυτή την Κυριακή, η αφήγηση του Οδυσσέα στρέφεται τώρα στο παράτολμο ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο, προκειμένου να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία σχετικά με την επιστροφή του στην πατρίδα. Οι συγκινητικές συναντήσεις του με τις ψυχές των νεκρών συμπολεμιστών του και με τη μητέρα του, Αντίκλεια, θα του αποκαλύψουν πλήθος στοιχεία για τα περασμένα και τα μελλούμενα.

Επιστρέφοντας στο νησί της Κίρκης, η μάγισσα θα του δώσει οδηγίες για τους κινδύνους που θα συναντήσει στη συνέχεια του ταξιδιού: Τις Σειρήνες, τις Συμπληγάδες Πέτρες, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Το αίσιο τέλος του νόστου διακυβεύεται στο νησί της Θρινακίας, όπως προφήτεψα ο μάντης Τειρεσίας. Όλα, πλέον, εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του Οδυσσέα και των συντρόφων του στο νησί του Ηλίου.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Φωτογραφία: Χάλκινο ειδώλιο Σκύλλας που απειλεί με πέτρα τον αντίπαλο, ενώ τον αποκρούει με το αριστερό χέρι, κρατώντας πηδάλιο ή κουπί. Από το Καταφύλλι Καρδίτσας, τέλη 4ου αι. π.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα 8α γενέθλιά του!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρως και Πόθος: «Ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

ΑΚΟΜΗ: Αισχύλεια 2017: Γιορτή πολιτισμού στην Ελευσίνα με 60 εκδηλώσεις