Η ΡΑΕ… ξεφορτώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Τέρμα στις παράλογες χρεώσεις

ΔΕΗ

Το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τόσο ως προς το ποσό που πρέπει να πάρει πίσω η ΔΕΗ όσο κι ως προς την εκλογίκευση των χρεώσεων προς τους καταναλωτές, που «φούσκωσαν τους λογαριασμούς τον περασμένο χειμώνα, εξετάζει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στην ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής θα μπει επί τάπητος το θέμα της κλιμάκωσης των χρεώσεων έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση  των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, αλλά μόνο για την ποσότητα που υπερβαίνει την κλίμακα τιμολόγησης.

Σήμερα οι χρεώσεις ΥΚΩ είναι κλιμακωτές με βάση την κατανάλωση κι ο καταναλωτής όταν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο εύρος κατανάλωσης χρεώνεται από την πρώτη κιλοβατώρα στην υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με υψηλό κόστος ειδικά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες που λόγω χρήσης κλιματιστικών ή θερμαντικών συσκευών αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση.

Η κατάργηση της υφιστάμενης μεθοδολογίας θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 70-100 ευρώ ανά τετράμηνο.

Επιπλέον αναμένεται να εξεταστεί κι η αλλαγή κλίμακας για τις χρεώσεις ΥΚΩ, που σήμερα ξεκινά από 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες και φτάνει στα  0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα για κατανάλωση άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ θα προσδιορίσει και τον προσδιορισμό των ΥΚΩ περασμένων ετών που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων και τον επιμερισμό τους σε πενταετή ορίζοντα για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, καθώς βάσει του θεσμικού πλαισίου η ΡΑΕ ο υπουργός Ενέργειας είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστροφή 1.000 έως 3.000 ευρώ σε συνταξιούχους – Ποιοι τα δικαιούνται

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤτΕ: «Ροκανίζουν» τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά – τις αυξάνουν οι επιχειρήσεις!

ΑΚΟΜΑ: Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ: Παράνομοι οι αναδρομικοί φορολογικοί έλεγχοι μετά την 5ετία!