Το εναρκτήριο λάκτισμα επιχειρηματικής αντιπαράθεσης έδωσε ο Ιβάν Σαββίδη, καθώς η εταιρεία Dimera, συμφερόντων του, κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του διαγωνισμού με τον οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του Βαγγέλη Μαρινάκη ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Η παρέμβαση κοινοποιήθηκε ενόψει της εκδίκασης της ανακήρυξης ως πλειοδότη της περιουσίας του ΔΟΛ της εταιρείας συμφερόντων Μαρινάκη Alter Ego, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital στην παρέμβαση υποστηρίζεται ότι κακώς πλειστηριάσθηκαν οι μετοχές του MEGA, αφού οι τράπεζες μπορούσαν να τις αποκτήσουν και χωρίς πλειστηριασμό, βάσει του νόμου 3301/2004 περί χρηματοοικονομικής ασφάλειας.
Τραπεζικές και νομικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital θεωρούν αβάσιμο τον ισχυρισμό αυτό.
Όπως αναφέρουν, οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όπως αυτές κρίνουν και αυτό δεν αφορά κανέναν τρίτο.
Πολύ δε περισσότερο, αναφέρουν, που με τη διαδικασία που διάλεξαν οι τράπεζες πέτυχαν να εισπράξουν πολύ περισσότερα χρήματα και σε πολύ συντομότερο διάστημα απ΄ ό,τι αν ακολουθούσαν οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές θέτουν το ερώτημα γιατί ο κ. Σαββίδης είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό γνωρίζοντας τα παραπάνω και δεν έκανε καμία ένσταση παρά μόνο όταν δεν ανακηρύχθηκε πλειοδότης. Αυτό δεν έγινε, υποστηρίζουν, γιατί δεν έχει κανένα νόμιμο συμφέρον να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και έτσι να μείνουν οι μετοχές στις τράπεζες και να πουληθούν κάποτε με άγνωστο αποτέλεσμα.
Όπως καταλήγουν οι ίδιες πηγές, η παρέμβαση της Dimera ενδεχομένως στοχεύει στην ακύρωση του διαγωνισμού που έγινε για την απόκτηση του ΔΟΛ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώχευση του δημοσιογραφικού οργανισμού και το κλείσιμο των εφημερίδων.
Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η εν λόγω παρέμβαση από πλευράς Σαββίδη δεν φαίνεται να έχει κάποια τύχη.
Τι απάντησε το ΒΗΜΑ
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο- απάντηση, υπό τον τίτλο «Ύποπτα παιχνίδια σε βάρος του ΔΟΛ και της ενημέρωσης»:
«Την ώρα που οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ προσπαθούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, απλήρωτοι, να κρατήσουν ανοικτά τα έντυπα και τα υπόλοιπα μέσα του οργανισμού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε με το διαγωνισμό πώλησης, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιγνίδια σε βάρος τους και σε βάρος της ενημέρωσης συνολικά.
Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία Dimera συμφερόντων του κ.Σαββίδη που πήρε μέρος στο διαγωνισμό, αλλά η προσφορά της απείχε σημαντικά από αυτή που πλειοδότησε, κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους της, με προσχηματικά επιχειρήματα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία υποστηρίζει στην ένσταση της ότι δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στο διαγωνισμό οι μετοχές του Τηλέτυπου – Μέγκα – παρόλο που αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο του ΔΟΛ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία του κ.Σαββίδη μετείχε κανονικά στο διαγωνισμό, χωρίς να εκδηλώσει οποιαδήποτε επιφύλαξη.
Έρχεται τώρα εκ των υστέρων, λίγες μέρες πριν την επικύρωση του διαγωνισμού από το δικαστήριο και προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια, προβάλλοντας νομικά αστήρικτα επιχειρήματα με μόνο σκοπό να καθυστερήσει τη διαδικασία.
Αποκαλύπτει όμως παράλληλα και τους ευσεβείς πόθους του επιχειρηματία και των πολιτικών υποστηρικτών του να ελέγξουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο το τοπίο της ενημέρωσης.
Αφού προηγήθηκε ένας κυκεώνας πολιτικών πιέσεων για να ματαιωθεί ο διαγωνισμός, για να κλείσουν το “Βήμα” και “Τα Νέα” και να διαμοιραστούν τα ιμάτια του ΔΟΛ όπως βόλευε την εξουσία, συνεχίζουν παρά την αποτυχία τους να δημιουργήσουν κάθε είδους εμπόδια.
Είτε πιέζοντας τις τράπεζες να μη χρηματοδοτούν, όπως οφείλουν και όπως προέβλεπε η δικαστική απόφαση,τη μεταβατική αυτή φάση, είτε καταθέτοντας ενστάσεις, όπως αυτή της Dimera.
Aν ο κ.Σαββίδης επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε να τα διεκδικήσει με μια ανταγωνιστική προσφορά. Δεν το έπραξε για τους δικούς του λόγους και τώρα προσπαθεί, ελπίζουμε ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ με βαρύτατες προσωπικές θυσίες διαφύλαξαν και επαύξησαν την αξία του οργανισμού. Δεν αναμίχθηκαν στη διαδικασία, δεν εκδήλωσαν προτιμήσεις για κανένα εργοδότη, δεν υπέκυψαν στις αφόρητες πολιτικές πιέσεις.
Απαιτούν όμως να ολοκληρωθεί το συντομότερο αυτή η διαδικασία και βεβαίως να διασφαλιστεί η ιστορική παρακαταθήκη των εντύπων του οργανισμού, που σημάδεψαν με την καθημερινή παρουσία τους την σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Ας γνωρίζουν όλοι καλά ότι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες για να αποκαλύπτουν τα πολιτικά και επιχειρηματικά παιγνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης».
Διαβάστε επίσης: Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ: Παράνομοι οι αναδρομικοί φορολογικοί έλεγχοι μετά την 5ετία!