Έκρυθμο το κλίμα στην πορεία των συμβασιούχων στην Αθήνα (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ένταση δημιουργήθηκε έξω από το κτίριο της Βουλή, όταν αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους απεργούς να πλησιάσουν τόσο το κοινοβούλιο, όσο και την Ηρώδου Αττικού.

Από τις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, από όπου ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου,  με φόντο τον καύσωνα και τα σκουπίδι και αίτημα την άμεση πρόσληψή τους, ενώ σκοπεύουν να παρευρεθούν έξω από το κτίριο όπου θα συνεδριάσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11.00 το πρωί ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα και τη Βουλή.  Οι διαδηλωτές έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις 12.00 στη Βουλή, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παρατάξει κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να κλείσει η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας.

“Θέλαμε να πάμε να θυροκολλήσουμε την πρόταση μας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μας κλείσει τον δρόμο με κλούβες ματ. Δεν θα προκαλέσει κάνεις επεισόδια. Θα παραμείνουμε για λίγο μπροστά στη βουλή και στη συνεχεία θα πάμε για την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής” ανέφερε ο πρόεδρος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Ν. Τράκας, αφότου η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή.

Παράλληλα, το απόγευμα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των συνδικαλιστών για το τι θα γίνει τελικά με τα σκουπίδια που τείνουν να αποτελέσουν υγειονομική βόμβα για τη χώρα, ειδικά τις επόμενες τρεις μέρες που αναμένεται ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι.

Ωστόσο, ακόμα κι αν αποφασιστεί η αναστολή της απεργίας, οι επόμενες ημέρες θα είναι… Γολγοθάς για τους πολίτες, αφού από σήμερα ξεκινάει το τετραήμερο καύσωνα σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων να ακολουθήσει παρέμβαση του εισαγγελέα για να αρθεί ο αποκλεισμός σε χωματερές και αμαξοστάσια, είτε να ξεκινήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων ο στρατός.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, ούτε και την παράδοση μιας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, ωστόσο επεσήμανε ότι σε περίπτωση που δεν λήξει η κινητοποίηση σήμερα – θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, για να μην υπάρξει διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή ο τουριστικός κλάδος και το υπουργείο Τουρισμού απευθύνουν έκκληση για να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των σκουπιδιών. «Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου.

Από την άλλη η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά δήλωσε ότι «η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα».

 

Διαβάστε επίσης: Με ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας καθαρίζει η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια