Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους δήμους πλην της ΠΟΠ-ΟΤΑ

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στους Δήμους όλης της Ελλάδας αποφάσισε μετά από πολύωρη συνεδρίαση το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ – ΟΤΑ μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ, με ομόφωνη απόφασή της απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και συνεχίζει να απέχει από την περισυλλογή των σκουπιδιών τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε σε νέα συνεδρίασή της θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Μάλιστα οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να καταθέσουν δική τους πρόταση.

Επίσης, για αύριο Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντίθετα, την αναστολή των κινητοποιήσεων στους Δήμους όλης της Ελλάδας αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Στην απόφαση της ΠΟΠ-ΟΤΑ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις μεγάλες πόλεις, με τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΠ-ΟΤΑ:

“Χθες 24 Ιουνίου 2017 το Προεδρείο της ΠΟΠ-ΟΤΑ συναντήθηκε μετά από πρόσκληση με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Πουλάκη όπου μας ανακοινώθηκε και μας επιδόθηκε η Νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να καταθέσει άμεσα για ψήφιση στην Βουλή η Κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που δημιούργησε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει άμεσα μόνιμες θέσεις εργασίας, κάτι που ήταν και είναι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας .

Ταυτόχρονα με την Νομοθετική ρύθμιση διασφαλίζει την συνέχιση της εργασίας όλων των συμβασιούχων ακόμη και πέραν του τέλους του 2017 και τουλάχιστον ως την έκδοση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ και πάντως όχι πέραν τις 31-3-2018 όπως προβλέπει η Διάταξη.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πόλεις η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων διασφαλίζοντας και την συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων συναδέλφων αλλά και τις μόνιμες θέσεις προσωπικού όπου θα έχουν όλοι την δυνατότητα να συμμετέχουν, γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε από τον Υπουργό την αυξημένη μοριοδότηση για το Εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα με συμβάσεις εργασίας και είναι κάτι που θα το δούμε κατά την έκδοση της προκήρυξης όπως και άλλα επιμέρους θέματα κάτι που θα παρακολουθούμε βήμα – βήμα”.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά η συζήτηση ήταν άκαρπη, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν φάνηκε να ικανοποιείται.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας, Νίκου Τράκα, ο οποίος επεσήμανε ότι «η νομοθετική ρύθμιση απέχει πολύ από αυτά που λέμε εμείς». Παρόλα αυτά, το πρωί της Κυριακής, λίγο πριν τη συνεδρίαση που ξεκινά τις 11 π.μ., δήλωσε στον ΣΚΑΪ «Θα κάνουμε όσες συναντήσεις χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στους δρόμους πλέον είναι αφόρητη, καθώς τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει βουνά και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη χειρότερη εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Διαβάστε επίσης: Πορεία κατά της ανεργίας στην Πάτρα