Το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού βρέθηκε στη βορειοανατολική Βραζιλία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα επιστημονικό θαύμα.
Την εποχή που ζούσαν οι δεινόσαυροι, πριν από περίπου 115 εκατομμύρια χρόνια, ένα μανιτάρι έπεσε μέσα σε ένα ποτάμι, παρασύρθηκε μέχρι που κατέληξε σε μια αλμυρή λιμνοθάλασσα, όπου παγιδεύτηκε στο βυθό της, σκεπάστηκε από διαδοχικά στρώματα ιζημάτων και τελικά απολιθώθηκε.
Το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού βρέθηκε στη βορειοανατολική Βραζιλία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα επιστημονικό θαύμα.
Το αμέσως παλαιότερο απολιθωμένο μανιτάρι, από τα 10 που έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί συνολικά, ήταν 99 εκατ. ετών και είχε εντοπιστεί στη νοτιοανατολική Ασία.
«Τα περισσότερα μανιτάρια είναι εφήμερα, καθώς μεγαλώνουν και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Το γεγονός ότι αυτό το μανιτάρι διατηρήθηκε, είναι απλώς εκπληκτικό» δήλωσε ο παλαιοντολόγος, Σαμ Χεντς, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, επικεφαλής των ερευνητών που έφεραν στο φως το αρχαιότερο, ως τώρα, απολίθωμα μανιταριού.
Ενώ, μέχρι σήμερα, όλα τα απολιθωμένα μανιτάρια είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι), το συγκεκριμένο, βραζιλιάνικο μανιτάρι βρέθηκε μέσα σε ασβεστολιθικό πέτρωμα.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ύψος του ήταν περίπου πέντε εκατοστά και στην όψη μοιάζει πολύ με τα σημερινά. Η επιστημονική του ονομασία Gondwanagaricites magnificus προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων ‘Γκοντβάνα’ και ‘αγαρικό’ (ελληνική λέξη για τα μανιτάρια).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα απολιθώματα του Homo sapiens
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινούν νέες ανασκαφές για απολιθώματα του Γκρεκοπιθήκου (pics)
ΑΚΟΜΗ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει πλήρως τον άνθρωπο στις επόμενες δεκαετίες