Η Μέι πρωθυπουργός με στήριξη του DUP της Β. Ιρλανδίας!

Με την άδεια της βασίλισσας Ελισάβετ η Τερέζα Μέι προχωράει στο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ήρθε σε συμφωνία με με το συντηρητικό κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας και να αποκτήσει την πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου με ορισμένες παραχωρήσεις.

Σε μια σύντομη ομιλία της, η βρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κάνει σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», και πρόσθεσε, μπροστά στους δημοσιογράφους: «Και τώρα, δουλειά!»

Η συμφωνία της Μέι με το ιρλανδικό κόμμα κατέστη δυνατή μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Το DUP κέρδισε 10 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, ήτοι 2 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές.

Οπως εξηγεί ο Guardian, το ιρλανδικό κόμμα πήρε αυτή την απόφαση γιατί απελπίστηκε όταν κατάλαβε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ιστορικός εχθρός του DUP γιατί έχει καλές σχέσεις με το Σιν Φέιν) μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.

Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο παρουσιάζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «σύμφωνο στήριξης περισσότερο παρά τυπική συμμαχία». Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι προτεραιότητες για το DUP είναι: Μείωση των τιμών για τα φέρι μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας. Στήριξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή. Επιδοτήσεις για τα μέσα μεταφοράς στη Βόρεια Ιρλανδία. Σε κοινωνικό επίπεδο, το PDU είναι εχθρικό απέναντι στον γάμο των ομοφυλοφίλων.

«Περισσότερες ψήφοι. Περισσότερες έδρες. Περισσότερη επιρροή. Για περισσότερη Βόρεια Ιρλανδία» έλεγε η αφίσα του PUD προεκλογικά και αποδείχτηκε προφητική. Το DUP είναι ένα «βολικό» κόμμα για την βρετανή πρωθυπουργό γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το DUP δεν έχει καμία σχέση με το Σιν Φέιν, το οποίο ζητάει ειδικό καθεστώς για την Β. Ιρλανδία και πήρε 7 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου.

Ο βρετανικός Τύπος σημειώνει ότι η Τερέζα Μέι φρόντισε όλο το τελευταίο διάστημα να διατηρήσει τις καλύτερες σχέσεις με το PUD. Αλλά παρά την συμμαχία, η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη, θυμίζει το BBC.

Το Συντηρητικό κόμμα και το PUD θα έχουν πλειοψηφία 329 εδρών, με αναγκαίο αριθμό τος 326 έδρες. Αλλά αυτή η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή για να διασφαλίσει «την σταθερότητα και την ασφάλεια» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Τερέζα Μέη.

Διαβάστε ακόμη: Αυστραλός σκηνοθέτης αντιμετωπίζει 10 χρόνια φυλακή στην Καμπότζη