Απέτυχαν τα τεστ ασφαλείας για πυρκαγιά σε 27 συγκροτήματα της Μ. Βρετανίας

Συνολικά 27 συγκροτήματα διαμερισμάτων, με 800 κατοικίες, δεν «πέρασαν» τα τεστ για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, στους ελέγχους που έγιναν έπειτα από τη φονική φωτιά στον πύργο Γκρένφελ, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 79 άνθρωποι, στη Μ. Βρετανία.

Τα εν λόγω συγκροτήματα βρίσκονται στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, αλλά και το Πλίμουθ.

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της Παρασκευής, περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, σε πέντε συγκροτήματα κατοικιών στα βόρεια του Λονδίνου, μετά την ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, ότι η παραμονή τους ήταν μη ασφαλής.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες καθορισμού των επόμενων δράσεων, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει με τα ακατάλληλα συγκροτήματα κατοικιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον επτά ψηλά κτίρια στη Βρετανία φέρουν την ίδια εύφλεκτη εξωτερική επένδυση με τον Πύργο Γκρένφελ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων της εξωτερικής επένδυσης 600 υψηλών κτιρίων.

Από το βήμα της Βουλής, η Βρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε ούτε ένας άνθρωπος να μη μείνει σε εύφλεκτο κτίριο.

Το βασικό ερώτημα που της απηύθυνε η αντιπολίτευση είναι γιατί οι έλεγχοι αυτοί γίνονται μετά την καταστροφή και όχι πριν από αυτήν, δεδομένων των πολυάριθμων προειδοποιήσεων που ήδη υπήρχαν.

Η επένδυση είχε όψη αλουμινίου αλλά πυρήνα πολυουρεθάνης (εμπορική ονομασία Reynobond PE) και ήταν γνωστό ότι είναι εύφλεκτη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν τέθηκε εμπόδιο από κάποια αρμόδια κρατική υπηρεσία στην τοποθέτησή της, με αποτέλεσμα ο πύργος 24 ορόφων να λαμπαδιάσει σε λιγότερο από μία ώρα.

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κόλαση της φωτιάς, καθώς ο πύργος δεν διέθετε ούτε σύστημα πυρόσβεσης με ψεκαστήρες νερού στο ταβάνι.

Διαβάστε επίσης: «Προπηλάκισαν» τον Ανδρέα Ξανθό στο νοσοκομείο Χαλκίδας (video)

Μην χάσετε: Σοκ! Ένα ολόκληρο μισθό ή μια σύνταξη θα καταβάλλουν 2,4 εκατ φορολογούμενοι στην εφορία

Ακόμη: Απειλεί με στρατιωτικά μέσα την κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν