Αφαίρεση διπλώματος για 5 χρόνια στους μεθυσμένους οδηγούς

Νέα ρύθμιση- προσθήκη, βάσει της οποίας θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για 5 χρόνια σε όσους εμπλακούν σε τροχαίο θανατηφόρο ατύχημα, εντάχθηκε στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μετά τα τελευταία δυσμενή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία συνολικά 13 άτομα σκοτώθηκαν σε…499 τροχαία και αυτά μόνο στην Αττική τον Μάιο!

Η Προσθήκη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως ο οδηγός που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, εν όσο οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ άνω του ορίου των 0,50 γρ./λτ. αίματος, θα χάνει αυτομάτως το δίπλωμα οδήγησης για διάστημα 5 ετών.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ρύθμιση αναφέρει τα εξής:

«Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,50 g/l αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα πέντε (5) ετών.

Κατά της παραπάνω απόφασης της αστυνομικής αρχής, ο οδηγός δύναται να προσφύγει ενώπιον του κατά τόπο αρμοδίου εισαγγελέα πλημμελειοδικών για την ακύρωση της πράξης αφαίρεσης ή τη μείωση του χρόνου αφαίρεσης.

Μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου, η προσφυγή του προηγουμένου εδαφίου απευθύνεται μόνο προς το δικαστήριο το οποίο μπορεί να συνεδριάσει και πριν από την εκδίκαση της κύριας ποινικής υπόθεσης κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο κατά την κρίση του, συνεκτιμώντας τις συνθήκες τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, μπορεί να επιμηκύνει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) επιπλέον έτη.

Αν ο ίδιος οδηγός μετά την παρέλευση της πενταετίας ή του χρόνου που ορίσει το ποινικό δικαστήριο καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος αφαιρείται επί τόπου και δια βίου η άδεια ικανότητας οδηγού».

Αυξάνονται τα τροχαία δυστυχήματα

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 486 τραυματίστηκαν σε 499 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, συνολικά, που σημειώθηκαν τον περασμένο Μάιο, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Σύμφωνα με την Τροχαία, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας, αλλά και των κανόνων κυκλοφορίας, ενώ σημειώνεται ότι η μη χρήση προστατευτικού κράνους από οδηγούς και επιβάτες των δίκυκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν, στην Αττική, 26.368 παραβάσεις από τις οποίες οι 1.047 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής παραβάσεις: 807 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 76 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, 2.064 παραβάσεις ορίου ταχύτητας, 518 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 1.174 για χρήση κινητού τηλεφώνου
-567 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 2.011 για μη χρήση προστατευτικού κράνους.