Γραβάτα ή “φέσι”; Οι επιλογές Τσίπρα για το χρέος και η απλή… αναλογική!

Για ακόμα μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στην εμφάνισή του. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε από το ΥΠΕΣ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα ρωτήθηκε για το χρέος και προσπάθησε να απαντήσει – πάλι – με το δικό του τρόπο, αν και πήρε την καλύτερη πάσα.
Ειδικότερα και στην ερώτηση δημοσιογράφων αν θα πάει ή αν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με γραβάτα, υπονοώντας ότι θα έχει πάρει ή θα πάρει εκεί την ελάφρυνση του χρέους, ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: «Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».
Απλή αναλογική στους δήμους
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε απλή αναλογική στους δήμους: «Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός. Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή, είπε, και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες εκλογής του Κοινοβουλίου και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική».
Ανέφερε ακόμα πως «είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συνθέσεις για να προχωρήσει ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σημαίνει ταύτιση απόψεων. Πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνεται η αντιπαράθεση. Είναι ώριμο να μιλήσουμε για την απλή αναλογική -ήταν απόλυτα συνεπές με τις θέσεις μας- και το ίδιο πιστεύουμε και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, εξαγγέλλω την προσπάθεια υλοποίησης μιας πάγιας θέσης που αφορά και τη λειτουργία του πολιτικού βίου».