ΗΠΑ κατά Ερντογάν: Εντάλματα σύλληψης για 12 σωματοφύλακες του

Οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι εξέδωσαν 12 εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρούνται ύποπτοι ότι επιτέθηκαν τον περασμένο μήνα σε Κούρδους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στην Ουάσιγκτον.

Οι σωματοφύλακες και τα μέλη της αστυνομικής φρουράς του Τούρκου προέδρου αναγνωρίστηκαν σε βίντεο όπου καταγράφηκαν οι συμπλοκές, διευκρίνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας Πίτερ Νιούσαμ, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

Οι 12 άνδρες κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την 16η Μαΐου το βράδυ μπροστά από την κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας, όπου ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε μεταβεί μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με το πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νιούσαμ περιέγραψε τις συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν και των Κούρδων διαδηλωτών ως «βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός.

«Στις ΗΠΑ κι ιδίως στην Ουάσιγκτον θεωρούμε πως το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά είναι ιερό δικαίωμα» υπογράμμισε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η αστυνομία της Ουάσιγκτον έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε βάρος τουλάχιστον 4 υπόπτων τουρκικής καταγωγής, μεταξύ αυτών δύο Αμερικανών και δύο Καναδών.