Κίνδυνος να ξεκινήσουν άμεσα πλειστηριασμοί σπιτιών ανεξαιρέτως οφειλής!

Έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών που τα σπίτια τους βρίσκονται υπό τη “Δαμόκλειο Σπάθη” των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο προκαλεί η είδηση της πρόθεσης των συμβολαιογράφων να άρουν το όριο ελάχιστης οφειλής για τον εκπλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών!

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα διενεργούν πλειστηριασμούς για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, κάτι το οποίο μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς έχει κατατεθεί πρόταση στη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων για άρση του πλαφόν με άμεση ισχύ του!

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα σηματοδοτήσει την άρση της προστασίας των δανειοληπτών που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη.

Η προσφυγή στον σχετικό νόμο –στον οποίο έχουν καταφύγει πάνω από 150.000 οφειλέτες– αποτελεί πλέον και τη μόνη προστασία και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία.

Στην απελευθέρωση του ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων προσανατολίζονται οι συμβολαιογράφοι της χώρας, στοχεύοντας ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του μέτρου που παραμένει «παγωμένο» επί δέκα περίπου μήνες, λόγω της παρατεταμένης αποχής του κλάδου.

Η προοπτική απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των οφειλετών, αλλά και της αγοράς καθώς θα πρόκειται για ενεργοποίηση του μέτρου έπειτα από πολλά χρόνια.

Άλλωστε την απελευθέρωση ευνοεί και η πλατφόρμα για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά, που έχει ήδη παραδοθεί για πιλοτική δοκιμή στους συμβολαιογράφους, γεγονός που τους έχει λύσει τα χέρια να…αυξήσουν τις δουλειές τους χωρίς να φοβούνται για τις αντιδράσεις ιδιοκτητών και κοινωνικών οργανώσεων.

Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα νομοθετικά μέτρα για την προστασία της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας και για την παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων και του Δημοσίου σε βάρος των  οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων, για οφειλές τους από στεγαστικά επαγγελματικά ή καταναλωτικά δάνεια και φορολογικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητών τέτοιων δανείων, και να προβλέψουν ταυτόχρονα τη διαγραφή των τόκων και του 50% του κεφαλαίου των πιο πάνω δανείων.

Διαβάστε επίσης: Ομολόγησε δημοσίως την περικοπή των συντάξεων κατά 25% ο Παπαδημητρίου!