Κυριαρχεί η Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις ενόψει γερμανικών εκλογών

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για την Frankfurter Allgemeine Zeitung οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα τους των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας συγκεντρώνουν πλέον 40% στην πρόθεση ψήφου.

Την τελευταία φορά που η χριστιανική ένωση φλέρταρε με ποσοστά άνω του 40% ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) διευρύνουν το προβάδισμά τους από τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς στις 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα η κατρακύλα συνεχίζεται για το SPD του Σουλτς, που υποχωρεί κατά δύο μονάδες και λαμβάνει πλέον ποσοστό 24% – μικρότερο κι από εκείνο (25,7%) που εξασφάλισε στις εκλογές του 2015.

Οι Φιλελεύθεροι φέρονται να λαμβάνουν 10,5% -υψηλό επταετίας- και να ξαναμπαίνουν στη Μπούντεσταγκ μετά από τετραετή απουσία, αφού στις εκλογές του 2013 είχαν μείνει κάτω από το όριο εισόδου του 5%.

Έτσι οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να σχηματίσουν άνετα κυβέρνηση συνασπισμού με τον παραδοσιακό τους εταίρου, το FDP.

Μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Grüne) που λαμβάνουν 7% στην πρόθεση ψήφου, μισή μονάδα κερδίζει η Αριστερά (Die Linke) που σκαρφαλώνει στο 8,5% ενώ στο 6,5% υποχωρεί το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι το χειρότερο ποσοστό από την απαρχή της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 45% των ερωτηθέντων επιθυμούν την ανανέωση της θητείας της νυν καγκελαρίου Α. Μέρκελ ενώ το 20% θα ήθελαν να αναλάβει το αξίωμα ο υποψήφιος του SPD Μ. Σουλτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο η εικόνα ήταν ακόμη τελείως διαφορετική. Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καγκελαρία, το 39% δήλωνε ότι θα ήθελε να εκλεγεί ο Μ. Σουλτς καγκελάριος την ώρα που την Α. Μέρκελ στήριζε μόλις το 26%.

Διαβάστε επίσης: Σοκάρει ο μεγιστάνας της Alibaba: Να περιμένετε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!