Σοκάρει ο Βίζερ: Μνημόνιο για 45 χρόνια!

“Σοκ και δέος” προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρόεδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ για την προώθηση σχεδίου επιβολή νέου μνημονίου στην Ελλάδα διάρκειας… 45 έτη (!) από το προσεχή Eurogroup, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι κατά…95% θα επέλθει συμφωνία, υπονοώντας με απλά λόγια ότι θα το κάνει αποδεκτό η ελληνική κυβέρνηση.

Στις αποκαλύψεις αυτές προέβη σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten, δίδοντας μια νέα διάσταση στις παρασκηνιακές συζητήσεις και προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαρακτήρισαν «γελοίο» αυτό που πρότεινε το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αφηγείται τι συνέβη:

«Το ΔΝΤ ζητάει ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει τοκοχρεωλύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι γελοίο».

Ο κ. Βίζερ επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα βοήθειας τρέχει εδώ και δύο χρόνια. και τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Είμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση. Βασικά θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη. Αυτό είναι μία ένδειξη για τις δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και χωρίς το ΔΝΤ».

Παρά ταύτα παραμένει αισιόδοξος ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα θα έχουμε συμφωνία.

«Στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις 15 Ιουνίου με πιθανότητα 95% θα συμφωνήσουμε. Και μάλιστα έτσι ώστε το ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά μα μην προχωρήσει σε πληρωμή, προτού καταλήξουμε σε μία κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν».

Βεβαίως η διαφωνία για το χρέος παραμένει: «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Αθήνα, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές. Περιλαμβάνει όπως πάντα μία ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, την οποία όμως οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ προσεγγίζουν πολύ διαφορετικά.

Οι βασικές παράμετροι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια. Δεν πρόκειται για προγνώσεις, αλλά για υποθέσεις, οι οποίες όμως και με ελάχιστες αποκλίσεις οδηγούν σε τεράστιες διαφορές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Βίζερ.

Διαφαίνεται καθαρά ότι ο στόχος άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους  εγκαταλείπεται πλέον οριστικά από την ελληνική πλευρά. Αυτό παρατηρούν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό είναι τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να λυθεί με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις.

Σύμφωνα με το dpa, αναλυτές αξιολογούν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ως «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Από την άλλη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπως λ.χ με την καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών και δηλώνει:

«Με το να ονομάσουμε τον επικεφαλής της Ευρωζώνης υπουργό Οικονομικών, αλλάζουμε την ετικέτα στο περίβλημα, όχι όμως και το περιεχόμενο, έστω και αν η αρμοδιότητα ασκείται ως κύρια ιδιότητα. Η ιδέα ότι θα πρέπει (ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης) να είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος για νομισματικά θέματα παραβλέπει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και επομένως δεν θα υλοποιηθεί».

Ένας συγκεκριμένος (ενν. κοινός) προϋπολογισμός για την ευρωζώνη δεν θα έφερνε επίσης κατά τον κ. Βίζερ «τη δημοσιονομική ένωση (Fiscal Union), εφόσον πρόκειται για την υποστήριξη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας».