Μπάχαλο με τα ανασφάλιστα ΙΧ: 500.000 ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο χωρίς λόγο!

Λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα της κρατικής μηχανής οδήγησαν κυριολεκτικά σε μια χαώδη κατάσταση, με εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων να φτάνουν στα όρια της αγανάκτησης, καθώς εκλήθησαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ, χωρίς υπαιτιότητα!

Το ατόπημα που οδήγησε σημαντικό μέρος του εγχειρήματος να τιναχθεί στον αέρα ήταν η κακή προετοιμασία, ο αυθαίρετος ορισμός της 6ης Ιουνίου ως ημερομηνία έναρξης των διασταυρώσεων, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμπάνια ενημέρωσης και προειδοποίησης των ιδιοκτητών, όπως και ο μη συνυπολογισμός των ιδιαιτεροτήτων.

Αποτέλεσμα; Ιδιοκτήτες που είτε έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, είτε τα έχουν αποσύρει, είτε τα έχουν πουλήσει, είτε τους τα έχουν κλέψει και το είχαν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές, καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ (!), ενώ επειδή δεν προβλέπεται διαδικασία διόρθωσης των λαθών θα πρέπει να στηθούν επί ώρες στις αρμόδιες αρχές για να αποδείξουν ότι αδίκως τους επιβλήθηκαν τα χρηματικά πρόστιμα!

Σαν να μην έφτανε αυτό πολλά λάθη διαπιστώθηκαν με αναγραμματισμούς στα στοιχεία των κανoνικά ασφαλισθέντων οχημάτων, αλλά παρόλα αυτά οι ιδιοκτήτες τους έλαβαν ειδοποιητήρια να πληρώσουν τα 250 ευρώ!

Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε μεγάλη μερίδα κόσμου ήταν άγνωστο ότι ακόμα και αν το όχημα μένει παρκαρισμένο, οφείλει να έχει ασφάλεια αν δεν έχει παραδώσει πινακίδες.

Θεωρείται βέβαιον μάλιστα πως χιλιάδες υπερήλικες συνταξιούχοι στην επαρχία που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ, ίσως δεν έχουν καταλάβει καν ότι βρέθηκαν μπλεγμένοι και χρεωμένοι με παράβολα – δικαίως ή και αδίκως.

Μεγάλο πρόβλημα έχουν και όσοι έτυχε στις 6 Ιουνίου -ημερομηνία διασταύρωσης- να έχουν ανασφάλιστο το όχημά τους, επειδή έληξε μια-δυο μέρες πριν η ασφάλεια που είχαν και αναζητούσαν προσφορά για νέα ασφάλιση.

Ειδικά μάλιστα εάν βρήκαν και έκαναν νέα ασφάλιση στο διάστημα 7-12 Ιουνίου, πλήρωσαν ασφάλιστρα χωρίς να έχουν πληρώσει και το παράβολο που εκδόθηκε για αυτούς στη συνέχεια!

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να εκδοθούν και νέα, για να ενημερωθούν παραβάτες που έμειναν στο απυρόβλητο ή δεν έλαβαν γνώση των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων, επειδή οι παραβάσεις τους χρεώθηκαν σε άλλους που δεν φέρουν ευθύνη, όπως στις περιπτώσεις αγοροπωλησίων

Έκτακτη σύσκεψη αρμόδιων υπουργών

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων εξετάστηκε όλο το εύρος των λαθών που έχουν εντοπιστεί. Εξαιτίας τους εκτιμάται ότι περίπου 500.000 από τα 1,151 εκατ. ειδοποιητήρια θα πρέπει να ακυρωθούν!

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν μέχρι και 50 εκατ. ευρώ σε πολίτες που ενεπλάκησαν άδικα στην υπόθεση,, χωρίς να συνυπολογίζεται η πολιτική ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση, λόγω των αδικιών και της προχειρότητας που διαπιστώνονται σε βάρος ευρύτατων ομάδων πολιτών.

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα επιμείνουν στην είσπραξη των 250 εκατ. ευρώ με τα ηλεκτρονικά παράβολα που αναρτήθηκαν στο Taxisnet από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ουσιαστικά αποδείχθηκε πως ο “κρυμμένος θησαυρός” που αποκάλυψαν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ με τα αρχεία του υπουργείου Μεταφορών, της Αστυνομίας και των ασφαλιστικών εταιριών ήταν σε πολλά σημεία.. “άνθρακας”

Μικρή παράταση χωρίς πρόστιμο 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ανέφερε ότι είχε σύσκεψη στο υπουργείο, μέχρι αργά χθες το βράδυ,προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στα ανασφάλιστα οχήματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιο αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών.

«Προτείνω μικρή παράταση χωρίς πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα», ανέφερε και όπως είπε θα το θέσει και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μαυραγάνης, σημείωσε: «Η πρόταση μου είναι να γίνει επικαιροποίησης της λίστας των ανασφάλιστων οχημάτων, να γίνει νέα διασταύρωση, με νέα ημερομηνία μετά τις 6 Ιουνίου, χωρίς πρόστιμο ή αλλιώς κατάθεση πινακίδων».

Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση επικρατούν δυο απόψεις. Η μια προβλέπει να παραμείνουν ως έχουν τα πρόστιμα των 250 ευρώ προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ασφάλιση των Ι.Χ. Η άλλη άποψη είναι να παγώσουν τα πρόστιμα για έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: «Ψαλίδι» έως 23% για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου – Σε δύο φάσεις οι περικοπές