Παναγιωτάκης: Προχωρά η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Δεν θα πωληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει για αρνητικές συνέπειες αν δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

«Με το σχέδιο της ”μικρής ΔΕΗ” θα δίναμε 930 μέγκαβατ υδροηλεκτρικά. Η ζημία που θα πάθαινε η ΔΕΗ θα ήταν μεγάλη καθώς τα υδροηλεκτρικά είναι οι μόνες κερδοφόρες μονάδες» είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να επισημάνει πως «Θεωρούμε θετικό ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί υδροηλεκτρικά στα προς πώληση περιουσιακά μας στοιχεία και αγωνιζόμαστε να πετύχει αυτή η πώληση. Πρέπει να είμαι ένας καλός dealer.

Όπως καταφέραμε καλό τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ πρέπει να καταφέρουμε καλό τίμημα και για το 40% των λιγνιτικών. Θα είναι πολύ κακό αν δεν το πετύχουμε».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η πολιτική αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών «απέδωσε αλλά έφτασε στα όριά της. Δεν βλέπουμε να ανακτάμε περισσότερα» τονίζοντας ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακόψουμε τα προγράμματα. Συνεχίζουμε τις 36 δόσεις και την έκπτωση 15%».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΔΕΗ έχει απευθυνθεί σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να αυξήσει την εισπραξιμότητα από λογαριασμούς ρεύματος.

«Ηδη είμαστε σε διαδικασία πρόσληψης τεχνικού εξειδικευμένου συμβούλου που θα μας βοηθήσει σε πράγματα που δεν τα κατέχουμε. Τους πελάτες μας δεν τους ξέρουμε όσο θα έπρεπε να τους ξέρουμε. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για καλύτερη εξυπηρέτηση και καλύτερη ανάκτηση των χρημάτων μας» είπε για να προσθέσει «γίνεται διαρκής αγώνας να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Είναι ανοικτό μέτωπο. Τους κόβουμε το ρεύμα βρίσκουν όμως τρόπους παράνομους να το επανασυνδέουν». Πάντως, ο κ. Παναγιωτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία με την εισπρακτική εταιρεία δεν θα προκαλέσει «σαφάρι στα λαϊκά στρώματα.

Διευκολύνσεις συνεχίζουμε να κάνουμε και εξυπηρετούμε τα αιτήματα για να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα. Καταλαβαίνετε όμως ότι η ΔΕΗ πρέπει να εισπράττει για να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα».

Παναγιωτάκης: Σε ετοιμότητα όλες οι μονάδες για τον καύσωνα

Εξοπλισμένη είναι απέναντι στον καύσωνα η ΔΕΗ, καθώς όλοι οι σταθμοί φυσικού αερίου της επιχείρησης θα λειτουργούν κανονικά, αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες της βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως από σήμερα λειτουργούν και οι σταθμοί του Αμύνταιου.

Αυτό διαβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, απαντώντας στο ερώτημα αν η επιχείρηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα τις ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

«Επειδή, υπάρχει ακόμη η αίσθηση στους πολίτες, αλλά και σε εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ακόμη, όταν βλέπουν ζόρια να λένε “τί θα κάνει η ΔΕΗ;”, λέω ότι δεν είμαστε πια μόνον εμείς παραγωγοί. Εμείς παράγουμε το 55% – 60% της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι και άλλοι» ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτάκης.

«Υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου πάντως -δεν έχουμε τα προβλήματα του χειμώνα- άρα όλοι οι σταθμοί φυσικού αερίου θα λειτουργούν κανονικά. Μπορεί να μας λείπουν νερά, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε με την μέγιστη φειδώ, λόγω αρδευτικής περιόδου, αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες είναι σε ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών του Αμύνταιου, που από σήμερα λειτουργεί.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι το τέλος του έτους οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – Δεν μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ!