Σερβία: πρώτη φορά διορίζεται πρωθυπουργός γυναίκα που είναι και ομοφυλόφιλη

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του πρόεδρου της Σερβίας και πρώην πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς να διορίσει πρωθυπουργό την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας, η οποία μάλιστα έχει παραδεχτεί ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλη!

Πρόκειται για την μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Άνα Μπέρναμπιτς, ηλικίας 41 ετών που είναι απόφοιτη του πανεπιστήμιου του Χαλ στην Αγγλία και με σπουδές και στις ΗΠΑ. Είχε βραβευτεί μάλιστα στο παρελθόν ως «επιχειρηματίας της χρονιάς» στη χώρα της, ενώ μιλάει αγγλικά και ρωσικά.

Η τοποθέτησή της έρχεται λίγα 24ωρα μετά την εκλογή στην Ιρλανδία του Λίο Βαραντκάρ, του πρώτου ομοφυλόφιλου -γιου Ινδού μετανάστη- πρωθυπουργού της χώρας.

Ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό έχει και το Λουξεμβούργο. Η πρώτη γυναίκα γκέι πρωθυπουργός ήταν στην Ισλανδία, η Γιοχάνα Σιγκουρτναρντότιρ, η οποία υπηρέτησε στο συγκεκριμένο αξίωμα τα χρόνια αμέσως μετά την οικονομική κρίση: 2009-2013.

Η επιλογή της Μπέρναμπιτς για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης είχε προκαλέσει θετικά σχόλια από οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η Σερβία είναι μια από τις χώρες όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά ομοφοβίας.

Ωστόσο, ο Βούτσιτς έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει πολιτικές που θα προστατεύουν τους ομοφυλόφιλους και πως θα αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους.

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην τεχνοκράτισσα Μπέρναμπιτς , περιγράφοντάς την ως «σκληρά εργαζόμενη, με επαγγελματικά και προσωπικά προσόντα».

«Πιστεύω ότι η Άνα Μπέρναμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων B92.

Ο Βούτσιτς αναμένεται να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, καθώς η νέα πρωθυπουργός έχει χαμηλό προφίλ και είναι άπειρη πολιτικός, στοιχεία που δεν θα της επιτρέψουν πολλούς ελιγμούς.

Η Άνα Μπέρναμπιτς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Σερβία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την ένταξή της στην ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακά στενή της σχέση με τη Ρωσία και αναπτύσσοντας δεσμούς φιλίας με το Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS – Σε επιδρομή στη Συρία ισχυρίζεται η Μόσχα