Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές

Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί να εφαρμόζονται με συνέπεια, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM.

Την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο “και θα επιστρέψει στις αγορές και στη βιώσιμη ανάπτυξη, εάν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμόζονται με συνέπεια”, εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling στο περιθώριο της έγκρισης της ετήσιας έκθεσης για το 2016.

“Το προηγούμενο έτος έδειξε ότι η στρατηγική μας να δίνουμε δάνεια με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις λειτουργεί καλά. Οι χώρες δρέπουν τα οφέλη της δύσκολης οικονομικής προσαρμογής, με ξεκάθαρα κέρδη στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο ESM βοήθησε τις χώρες αυτές να μπουν στη σωστή πορεία με μακριές λήξεις [ομολόγων] και χαμηλά επιτόκια”, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Σημείωσε παράλληλα ότι συνολικά οι χώρες-δικαιούχοι έχουν εξοικονομήσει συνολικά 14,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους τους το 2016, σε σύγκριση με το εκτιμώμενο κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές.

“Μόνο η Ελλάδα εξοικονόμησε 9,9 δισ.ευρώ το περασμένο έτος, που ισοδυναμεί με το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας”.