Αντιμέτωπο με ένα κύμα έντονων ρευστοποιήσεων βρίσκεται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ανήμπορο να αντισταθμίσει την πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,32% στις 820,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.163,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,64% στις 1.017,38 μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις των εκπροσώπων των εισηγμένων στο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, δόθηκε μεγάλη προσοχή από τους ξένους επενδυτές στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Μάλιστα, η γενική αίσθηση είναι ότι το εγχείρημα της μείωσης των NPLs και NPEs είναι τιτάνιο, με την επίτευξη των στόχων να εμπεριέχει σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταδίδει το capital.gr.
Αυτή η αίσθηση, η οποία δεν είναι καθόλου νέα στα χρηματιστηριακά δεδομένα έχει αποτυπωθεί στην κόπωση που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι δείχνουν να αποκομίζουν την ηρεμία που προκάλεσε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στον αντίποδα, οι ξένοι υποψήφιοι και υφιστάμενοι επενδυτές που βρίσκονται σε επαφή με το ελληνικό επιχειρείν επί αμερικανικού εδάφους είναι πιο αισιόδοξοι για τις μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο έχουν αντέξει μέσα στην κρίση, αλλά μπορεί να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας. Η πολυετής ύφεση άλλωστε της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης πολλών επιχειρηματικών κλάδων.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%, ενώ στο -3,73% είναι η Eurobank και στο -3,23% η Alpha Bank. Απώλειες της τάξεως του 1,35% σημειώνει η Folli Follie, η Φουρλής είναι στο -1,18%, ενώ μικρότερη του 1% είναι η πτώση σε Grivalia, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.
Στον αντίποδα, ισχυρά στηρίγματα παρέχει το +6,49% της ΔΕΗ και το +5,15% του ΑΔΜΗΕ, ενώ στο +2,52% είναι η ΕΧΑΕ και στο +2,41% η Aegean. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, ΟΤΕ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στα Capital Controls – Πόσα λεφτά θα μπορούμε να σηκώνουμε
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γελοία η συμφωνία – Μη βιώσιμο το χρέος για την Ελλάδα ισχυρίζεται το Bloomberg
ΑΚΟΜΗ: Νέα έκπτωση 6% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από ΔΕΗ