Τι θα γίνει με την Ελλάδα – Διφορούμενες προβλέψεις 2 μέρες πριν το Eurogroup

DeutscheWelle

Αναβαθμισμένη εκδοχή της πρότασης του Μαΐου και πιο εξειδικευμένες αναφορές στο ελληνικό χρέος και στα μέτρα ανάπτυξης, αναμένονται στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τονίζει, το πιο πιθανό σενάριο, ο «πυρήνας» της πρότασης, θα είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή εκείνης της 22ας Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Ενδεχόμενη είναι και μια μεγαλύτερη της προβλεπόμενης δόση. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά κατ’ αρχάς ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση. «Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα θα είχε βέβαια μια διατύπωση που θα ξεκλείδωνε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι τελικές αποφάσεις όμως δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των υπουργών Οικονομικών, αλλά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα της ευρωτράπεζας που έχει διαμηνύσει τελευταία ότι δεν συμπαρασύρεται από πολιτικά παιχνίδια.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχρολουσία περιμένει την Ελλάδα για το χρέος στο Eurogroup

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα 850 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος των νέων εκκαθαριστικών

ΑΚΟΜΑ: Ξεπέρασαν το 50% τα κόκκινα δάνεια στις συνεταιριστικές τράπεζες