Το Αυστριακό κράτος απαλλοτριώνει το σπίτι του Χίτλερ

Από το 1972, το κτήριο το νοίκιαζε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 στεγαζόταν σε αυτό ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε, σήμερα, την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, στο Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας απέρριψε με την απόφασή του αυτή, την αγωγή που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο η έως τώρα ιδιοκτήτρια του σπιτιού κατά της απαλλοτρίωσης.

Στο νούμερο 15 της οδού Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Άλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα όπου γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1889 το τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους, ο Αδόλφος. Από το 1972, το κτήριο το νοίκιαζε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 στεγαζόταν σε αυτό ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το μηνιαίο μίσθωμα για τα 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτηρίου ήταν 4.800 ευρώ με τα έξοδα να τα μοιράζονται σε αναλογία 60%-40%, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου αντίστοιχα.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση, το δικαστήριο αποφάσισε τελικά την υποχρεωτική απαλλοτρίωσή του.

Άλλωστε ο σχετικός ομοσπονδιακός νόμος από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου προβλέπει τη μεταβίβαση παρόμοιων κτηρίων «ειδικών περιπτώσεων» στο κράτος. Για το κτήριο υπάρχουν σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί, αφού διαμορφωθεί, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες καθώς δεν πρέπει να διατηρηθεί οποιαδήποτε σύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ.

Για τον σκοπό αυτό θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναδιαμόρφωση του κτηρίου με στόχο η εικόνα του να αλλάξει ριζικά και να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 128χρονος στην Αργεντινή ισχυρίζεται ότι είναι ο… Χίτλερ!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βρέθηκε θησαυρός των Ναζί σε μυστικό δωμάτιο στην Αργεντινή (Εικόνες και βίντεο)

ΑΚΟΜΗ: Πρωτοφανές! Εμφανίστηκε άγνωστο νησί στο Τρίγωνο των Βερμούδων (video -pics)