Bloomberg: Η Αθήνα δεν θα πάρει πακέτο ελάφρυνσης του χρέους

Bloomberg
Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος θεωρούν πως δεν θα προσφερθεί στην Αθήνα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως είναι απίθανο οι πιστωτές της ευρωζώνης, να δεσμευτούν σε λεπτομέρειες για τα μέτρα πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων. Οι αξιωματούχοι ζήτησαννα μην αποκαλυφθεί το όνομά τους επειδή οι διαβουλεύσεις γίνονται κατ’ ιδίαν.

«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι.»

Αυτή η απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία στις 22 Μαΐου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για το πως θα ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της Ελλάδας. Οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση πόρων ώστε να εξοφληθούν χρέη που ωριμάζουν τον Ιούλιο στρέφονται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.

Ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε χθεσινή ομιλία του στην Αθήνα δήλωσε πως: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στο ΔΝΤ ότι απέτυχε να πει ξεκάθαρα τι θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του. «Είναι η ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει», είπε.

Το βασικό σημείο διαφωνίας έρχεται απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών.