EuroWorking Group: Η Ελληνική κυβέρνηση υποτάχθηκε στον Σόιμπλε!

Ακριβώς στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, η η ελληνική κυβέρνηση “ανέκρουσεν πρύμναν” ως προς τις απαιτήσεις της για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς στο EuroWorking Group που προηγείται του Eurogroup και προαναγγέλλει τις εξελίξεις στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε, αποδέχτηκε τις προτάσεις Σόιμπλε.

Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για υπαναχώρηση από το αντιδραστικό κλίμα που καλλιεργούσε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ το θέμα του ελληνικού χρέους παραπέμπεται για το τέλος του 2018!

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε συνολική συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ με δεσμεύσεις για μείωση του χρέους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δευτερευόντως, όπως αποδείχτηκε, ζητούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Για το τελευταίο υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας. Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα, το περίγραμμα για το που επρόκειτο να κινηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π. Καζιμίρ, ο οποίος είπε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «θα φύγει σήμερα με μια βαλίτσα γεμάτη από λεφτά».

Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, εκτός απροόπτου, είναι ορατή μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται οι συνομιλίες θα μπορούσαν να τραβήξουν έως τη νύχτα καθώς καθορίζονται οι λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης: «Δεν θα πάρουμε απόφαση για το χρέος» – Όσα είπε μπαίνοντας ο Ντάισελμπλουμ