Μέχρι το Σεπτέμβριο εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ώστε να προχωρήσει η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας.
Σχετικά με την εναλλακτική λύση που δίνεται από τους θεσμούς, αντί για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας να αναβαθμιστεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), ο ίδιος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα επιλέξουμε τη λύση που θα οδηγήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού», ενώ για τη χρηματοδότηση της τράπεζας, είπε ότι δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της σχεδιάζεται να υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες: τη γερμανική KFW, τη γαλλική National Development Agency, την ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και την βρετανική British Business Bank. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος παράγοντας, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ακόμη και από κινεζικά κεφάλαια για να συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή τράπεζα, ενώ προσέθεσε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να συμμετέχουν σε αυτήν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Αμέσως μόλις επιστρέψει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου από την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου, θα μεταβεί στη Γερμανία για να συζητήσει το θέμα με τα στελέχη της KFW.
Στόχος του υπουργείου είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να αποτελέσει έναν φορέα «ομπρέλα» στον οποίο θα υπαχθούν οι οργανισμοί που εποπτεύει το υπουργείο και έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Επίσης, στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν και υπηρεσίες συμβούλων που υπάγονται στο υπουργείο και η ώθηση που θα δίνει στις επιχειρήσεις θα γίνεται μέσω εργαλείων όπως επιχειρηματικά δάνεια, πιστώσεις και αποταμιευτικές ευκαιρίες. Θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το Eurogroup – Αντιδράσεις πολιτικών αρχηγών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαμός με το tweet Καμμένου – Ποιος φταίει για τη σόκιν… γραβάτα! (pic)
ΑΚΟΜΑ: Σομαλία, Κονγκό, Ελλάδα… Η ανακοίνωση-σοκ του ΔΝΤ μετά το Εurogroup