Τη διάθεσή της να προβεί σε ισχυρότερη παρέμβαση για τη διασφάλιση της προώθησης έρευνας και εκμετάλλευσης της κυπριακής ΑΟΖ από την Κύπρο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αναστασιάδη στο Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της. Αυτό, προκύπτει από διπλωματική πηγή, η οποία σημείωσε πως ο κ. Πενς υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μεταφέροντάς του τους χαιρετισμούς του Προέδρου Τραμπ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ έχει βαθύνει και ο ίδιος από την πρώτη μέρα της εκλογής του έκανε αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, με στόχους:
Πρώτον, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αμερική και δεύτερον την αναβάθμιση των σχέσεων με γειτονικά κράτη, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κλπ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας και ανέφερε στον κ. Πενς συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς αυτούς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και πώς μπορεί η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους, όπως κοινές ασκήσεις κλπ.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Κύπρος λόγω των καλών της σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής να βοηθήσει στο Μεσανατολικό και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν οι ΗΠΑ.
Μίλησε για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει στην περιοχή η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα και τα ενεργειακά. Στο ζήτημα αυτό έγινε μνεία στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ιταλίας και την ανάληψη συμβολαίου για έρευνες από την Exxon Mobil.
Επίσης μίλησε για τις απειλές της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή της έναρξης των διερευνητικών γεωτρήσεων της Total στις 13 Ιούλιου, της ΕΝΙ τον Ιανουάριο και της Exxon το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Σε σχέση με το Κυπριακό, δόθηκε έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, προειδοποίησε ότι καμία λύση δεν πρόκειται να περάσει από δημοψήφισμα με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα, αλλά ούτε σωστό είναι για μία χώρα μέλος της Ε.Ε. να έχει τέτοιο αναχρονιστικό σύστημα.
Ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Πενς για τη συνάντηση της Κυριακής με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και τη συμφωνία για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, που όπως φαίνεται θα συγκληθεί στα τέλη Ιουνίου.Σημείωσε την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να υπάρξουν καλά αποτελέσματα και ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν από όλους τα συμφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στο συνομιλητή του τη σημασία ο ρόλος της Κύπρου μετά τη λύση να παραμείνει ο ίδιος και να ενισχυθεί, του εξήγησε τις θέσεις του έναντι των τουρκικών απαιτήσεων για τις 4 ελευθερίες που ζητά η Τουρκία, αλλά η αποδοχή τους θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στους Ε/κ και στους Τ/κ. Υπογράμμισε ότι Ε/κ και Τ/κ είχαν πολύ καλές σχέσεις, αλλά η τουρκική εισβολή και ο παράνομος εποικισμός που ακολούθησε έχουν μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ισλαμική περιοχή.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση και να μπορέσει η Κύπρος να παραμείνει αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφορικά με το Κυπριακό, χαιρέτισε την απόφαση για επιστροφή στη Γενεύη, τονίζοντας τη σημασία οι δύο πλευρές να αποφασίσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρος για έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της.
Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες για να βοηθήσουν τις προσπάθειες για λύση με όποιο τρόπο τους ζητηθεί και εκτίμησε ότι η παρούσα είναι η καλύτερη ευκαιρία που υπήρχε για διευθέτηση.
Ο κ. Πενς έδειξε να γνωρίζει την κατάσταση στην Κύπρο και μίλησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψή του στο νησί πριν 10 περίπου χρόνια, όπου επισκέφθηκε την πράσινη γραμμή.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικά κράτη, καθώς η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται έντονα ο πρόεδρος Τραμπ και στο πλαίσιο αυτό ειδικό ενδιαφέρον για τον Αμερικανό πρόεδρο έχει και η Κύπρος.
Διαβάστε ακόμη: Σχηματίζω κυβέρνηση – Οι πρώτες δηλώσεις της Μέι